FOTO Hodočasnici proslavili blagdan sv. Josipa u najmanjem naselju u Hrvatskoj Foto: B. Težak

FOTO Hodočasnici proslavili blagdan sv. Josipa u najmanjem naselju u Hrvatskoj

Lj.R./Varaždinske vijesti | 21.3.2017. u 19:52h | Objavljeno u Društvo

U povodu blagdana sv. Josipa, u nedjelju je, 19. ožujka, bednjanski župnik vlč. Neven Blažon služio misi u kapelici sv. Josipa na Humu kod Bednje. Ranoproljetno vrijeme na otvoreno je izmamilo velik broj vjernika i hodočasnika, od kojih su se mnogi popeli pješice na Hum.

Među njima je bilo i pedesetak članova Planinarskog društva MIV iz Varaždina, koji su lijep dan iskoristili za lagani uspon do vrha (iz pravca Rinkovca), gdje su u baroknoj kapeli sagrađenoj 1689. godine nazočili misi. U toj se kapeli mise inače održavaju triput na godinu, prvi put upravo na blagdan sv. Josipa, drugi put za blagdan Majke Božje Škapularske i treći put, za Martinje. Nakon mise, hodočasnici su se u okolici kapele nastavili neformalno družiti uz glazbu u organizaciji Lovačke udruge Trakošćan–Bednja.

Za Hum je vezana i jedna zanimljivost. Naime, nakon što se 1994. godine veći dio naselja Viletinec odlučio izdvojiti iz sastava Općine Bednja i pripojiti se Gradu Lepoglavi, na Humu je ostalo živjeti samo nekoliko kućanstava. Ona danas žive u sklopu naselja Sv. Josip, a budući da u naselju žive samo tri domaćinstva s tri stanovnika, i po službenom popisu stanovništva Sv. Josip je najmanje naselje u Hrvatskoj!