FOTO: Fini kruh, razna peciva i kolači privukli brojne na Županijsku smotru Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Fini kruh, razna peciva i kolači privukli brojne na Županijsku smotru

J.Š./Varaždinske vijesti | 20.10.2018. u 15:23h | Objavljeno u Društvo

Mirisi kruha, maštovito izrađenih peciva, kolača, torti i brojnih drugih proizvoda širili su se Franjevačkim trgom u Varaždinu, gdje je danas održana tradicionalna Županijska smotra Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje.

Sudjelovali su učenici i nastavnici iz 36 osnovnih i srednjih škola iz Varaždinske županije, koji su na štandovima s ponosom izložili proizvode koje su pripremili za Smotru. Građani su s oduševljenjem obilazili štandove i degustirali kruh, kolače pripremljene po tradicionalnim, ali i modernim receptima, različite namaze, pa čak i vruće fritule te juhe!

Organizator je bila Varaždinska županija u suradnji s Varaždinskom biskupijom, dok je domaćin bila Srednja škola „Arboretum Opeka“ Marčan, a supokrovitelj Općina Vinica.

- Ponosni smo na ovu manifestaciju i tradiciju, a osnovnim i srednjim školama zahvaljujem i čestitam na velikom trudu, kreativnosti i maštovitosti. Ono što djeca mogu napraviti sa svojim učiteljima, uz vodstvo ravnatelja, a uz pomoć roditelja te baka i djedova, najočitije je uprizoreno upravo na današnjoj Smotri. Na jednom mjestu možemo vidjeti što se sve može napraviti na temu kruha kao izvora života kad se da mašti na volju. Uživajte i probajte plodove zemlje koji su pretvoreni u ukusne pekarske proizvode, namaze, kolače i druge proizvode! - istaknuo je zamjenik župana Tomislav Paljak.

Domaćinu, Srednjoj školi Arboretum Opeka je čestitao 60. rođendan, koji slave cijele ove godine, te napomenuo da je ponosan što može najaviti da će ta školska ustanova ponovno biti vodeća u svojem području u cijeloj državi. - U iduće dvije godine će se u sklopu projekta Centra kompetentnosti Školi, ali i parku te dvorcu Opeka vrati stari sjaj - najavio je.

Škola Arboretum Opeka je bila domaćin zahvaljujući prošlogodišnjoj pobjedi. - Uz Dan kruha, za nas veliko značenje imaju Dan jabuke i Dan kuhara, jer imamo i zanimanje kuhar, a posjednici smo velikog voćnjaka od 500 stabala u kojima caruje kraljica jabuka. Sretna sam i što je svetu misu zahvalnicu predvodio naš bivši učenik, danas velečasni Miro Denac. Na mnogočemu smo zahvalni, a želim da svi budemo dobri baš kao u izreci "Dobar si kao kruh" - rekla je ravnateljica mr. sc. Rajka Tršinski.

Pozdrave je uputila i zamjenica načelnika Općine Vinica Mirjana Jambriško. - U Općini Vinica se ponosimo svojom bogatom poviješću, kao i poviješću školstva. Ove godine smo proslavili 380 godina od prvog spomena školstva, a jedna smo od rijetkih ruralnih sredina koja ima dvije škole, osnovnu i srednju. Zahvaljujem svima koji ste ovdje i koji ste doprinijeli da ovom manifestacijom čuvamo tradiciju - rekla je Mirjana Jambriško.

Smotra je počela formiranjem povorke učitelja i učenika koji su, noseći darove na blagoslov, s Franjevačkog trga krenuli u Varaždinsku katedralu, gdje je služena sveta misa zahvalnica. Tijekom mise je tradicionalno blagoslovljeno „stablo nade“, a ove godine je to bilo stablo murve koje je uzgojila Srednja škola „Arboretum Opeka“ i koje će krasiti okoliš njihove škole. Potom se povorka vratila na Franjevački trg, a učenici škole iz Marčana izveli su prigodni program.

Pobjednik ovogodišnje Smotre je Osnovna škola Vinica, koja će sljedeće godine biti domaćin županijske smotre Dani kruha, što je odlučilo stručno prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Snježana Hranić, predsjednica (OŠ Sveti Đurđ), Draženka Švelec-Juričić, članica (OŠ Bisag), Sanja Kontrec, članica (Srednja strukovna škola Varaždin) i Gordana Lešnjak, članica (VI. OŠ Varaždin). Vrednovala su se postignuća škola na osnovi kreativnosti i originalnosti proizvoda i predmeta, estetske vrijednosti izložbenog prostora, pridonošenja originalnosti područja iz kojeg škola dolazi, doprinosa o važnosti očuvanja tradicije, povijesne i kulturne baštine našeg kraja.

Uz domaćina SŠ „Arboretum Opeka“ Marčan, na Županijskoj smotri je sudjelovalo još 29 osnovnih škola: OŠ Trnovec, OŠ Ante Starčevića Lepoglava, OŠ Vladimir Nazor Sveti Ilija, OŠ Gustav Krklec Maruševec, OŠ Vinica, OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice, OŠ Tužno, OŠ Martijanec, OŠ Ludbreg, OŠ Breznički Hum, VI. OŠ Varaždin, Katolička OŠ Svete Uršule, OŠ Sveti Đurđ, OŠ Andrije Kačića Miošića Donja Voća, OŠ Bisag, OŠ Novi Marof, OŠ Izidora Poljaka Višnjica, OŠ Svibovec, OŠ Podrute, OŠ Veliki Bukovec, OŠ Ljubešćica, OŠ Petrijanec, OŠ Visoko, OŠ Metel Ožegović Radovan, I. OŠ Varaždin, OŠ Šemovec, OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec, OŠ Cestica i OŠ Kneginec Gornji, šest srednjih škola: Gospodarska škola Varaždin, Srednja strukovna škola Varaždin, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin, Srednja škola Ludbreg i Srednja škola u Maruševcu s pravom javnosti, te Centar za odgoj i obrazovanje „Pahinsko“ Ivanec.

Dodajmo da je proglašen i domaćin Županijske smotre učeničkih zadruga 2019. godine, a to je Srednja škola Ludbreg.

Djelić atmosfere donosimo u galeriji.