FOTO: Cvjetna rapsodija na najljepšem balkonu Doma za starije i nemoćne u Varaždinu Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Cvjetna rapsodija na najljepšem balkonu Doma za starije i nemoćne u Varaždinu

| 10.7.2019. u 13:01h | Objavljeno u Društvo

Današnji je dan u Domu za starije i nemoćne osobe u Varaždinu bio posvećen - cvijeću. Naime, Dom u Zavojnoj ulici već tradicionalno organizira izbor za najljepši balkon i nagrađuje korisnike koji s puno ljubavi i truda uređuje svoje balkone, ali i okoliš Doma.

Težak zadatak odabrati najuređeniji balkon imale su Blanka Pazman iz Srednje škole Arboretum Opeka iz Marčana te Sonja Kušter i Viktorija Cikač iz varaždinskih Parkova, a prije uručenja priznanja korisnici Doma prigodnim su programom posvećenim cvijeću razveselili sve okupljene. Zbor je otpjevao nekoliko pjesama, među njima i pjesme "Ružo crvena" te "Kad bi ove ruže male", a korisnici koji pišu poeziju pročitali su svoje pjesme posvećene ružama, orhidejama...

Kako je istaknula članica žirija Sonja Kušter, svi su balkoni prekrasni i teško je bilo izabrati najljepše.

- Vidi se da je uloženo puno truda, inovativnosti i hortikulturnog znanja u njihovo uređenje - naglasila je, dodavši da su ipak morali izabrati pet najljepših.

Na 5. mjestu našao se balkon Vesne Dabović, na 4. mjestu balkon Zvonka Kožića i Josipa Štefanca, treće mjesto osvojio je balkon Zlatke Matas, a drugo mjesto balkon Ivanke Rodeš. Vlasnica najljepšeg balkona je Greta Crnički koja pak je odlučila svoju nagradu podijeliti sa svojom susjedom u Domu Štefanijom Sambolec.

- Ja jako volim cvijeće i lijepo se osjećam što sam dobila nagradu, ali trebalo bi nagraditi i balkon moje susjede. Ona je jedna prekrasna gospođa. Iako je invalid, pomoću stolca se popne do cvijeća kako bi se mogla brinuti o njemu. Zato sam odlučila da ću svoje prvo mjesto podijeliti s njom i dati joj nagradu koju sam dobila, tako da može imati još više cvijeća - istaknula je gospođa Crnički čiji je balkon pravi mali cvijetni raj.

- Imam razno cvijeće, puno pelargonija, to je "staro" cvijeće, petunije... a ove ruže su uglavnom pokloni koje mi donose moji bivši učenici iz Brezničkog Huma i Novog Marofa. Radila sam 43 godine na školi kao učiteljica hrvatskog jezika i povijesti, pa kad me posjećuju bivši učenici, donose mi cvijeće u teglama koje ja zatim posadim. A georgine mi je poklonila pokojna kolegica s kojom sam 22 godine radila u Brezničkom Humu - rekla nam je, a očito je da cvijeću godi pažnja koju im poklanja jer prekrasno uspijeva na njenom balkonu.

Ravnateljica Vesna Vidović - Oreški ujedno je podijelila priznanja članovima eko-grupe koja se marljivo brine o okolišu Doma, kao znak pažnje za svakodnevnu predanost i odvajanje slobodnog vremena što, kako je napomenula ravnateljica, govori o njihovom osjećaju pripadnosti Domu. Priznanja su tako dobili: Marta Vrabec, Katica Vuković, Julijana Hržić, Bojana Burić, Marija Flegar, Dragica Kocijan, Ana Jelen, Marija Friščić, Milica Bencek, Josip Bešenić, August Šenkiš i Rudolf Poljak.