FOTO Blagoslivljanjem i lomljenjem slavskog kolača proslavljena Krsna slava

| 20.12.2016. u 18:39h | Objavljeno u Društvo

Blagoslivljanjem i lomljenjem slavskog kolača i žita, a koji predstavljaju život, paljenjem svijeće i molitvom proslavljena je Krsna slava Svetog Nikole Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Varaždina.

-U kršćanskom svijetu jedino mi pravoslavni Srbi slavimo Krsnu slavu koja se osnosi na zaštitu kuća i obitelji – rekao je Mile Sekulić predsjednik Vijeća dodajući da je, kao gradu Varaždinu, Sveti Nikola zaštitnik njihova Vijeća.

Inače, još u davnom 9. stoljeću za vrijeme velikog patrijarha carigratskog Fotija, Srbi u svom nacionalnom vijerskom životu formiraju svoju instituciju, a ona se zove Krsna slava, a koliko ima svetaca toliko ima i zaštitnika. To je tradicionalni običaj kod Srba koji se zadržao do danas, a slavi ga svaka pravoslavna obitelj izabirući vlastitog sveca zaštitnika obitelji kojeg prenosi s koljena na koljeno.

Osnovni smisao proslave Krsne slave na razini Vijeća srpske nacionalne manjine u gradu Varaždinu je okupiti srpsku nacionalnu manjinu i sačuvati identitet srpske zajednice u gradu i županiji.

-Poznato je da nas na razini grada ima oko 400, a na razini županije oko 700, a ovom proslavom želimo našu zajednicu učiniti vidljivom većinskom narodu u gradu i županiji– objasnio je Mile Sekulić, predsjednik VSNM-GV dodajući da s gradskom i županijskom vlašću odlučno surađuju.

Prema njegovim riječina imaju moralnu i materijalnu podršku pa je već izrađen program rada i financijski plan za 2017. godinu, a bit će im povećana i financijska sredstva u odnosu na protekle godine.

U gradu Varaždinu inače ima 11 nacionalnih manjina, a od njih samo Srpska, Slovenska i Albanska imaju instituciju Vijeća. Druge manjine nemaju jer su manje zastupljene.

Gradonačelnik Goran Habuš koji je među ostalima prisustvovao slavljenju Krsne slave istaknuo je da postoji između Grada i manjina jedan korektan i prijateljski odnos.

-Uveli smo jedan institut za koji mislim da je jedini u Hrvatskoj, a to je da svaki prvi utorak u mjesecu predstavnici manjina imaju kod mene sastanak na kojem rješavamo njihove probleme – rekao je Habuš napominjući dok je on gradonačelnik manjine se ne trebaju bojati za svoja prava.

Zamjenik župana Alen Kišić također ističe kvalitetnu suradnju.

-Sveukupno je samo 2 do 3 posto manjina na području županije što je relatino mali postotak u odnosu na druge županije ali to ne znači da se ne trebamo baviti njima i osiguravati im sve potrebno za život tako da imaju svoja manjinska prava – objasnio je Kišić navodeći da treba pokazati poštovanje prema svima.

 

 

 

Označeno u