FOTO: 5. planinarski pohod sjećanja na poginule i umrle hrvatske branitelje okupio više od 40 sudionika Foto: Marijan Friščić & Dražen Geček

FOTO: 5. planinarski pohod sjećanja na poginule i umrle hrvatske branitelje okupio više od 40 sudionika

Varaždinske vijesti | 29.5.2019. u 20:22h | Objavljeno u Društvo

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranka Ivanec, Planinarskog kluba Ivanec i HVIDR-a Ivanec održan je 5. memorijalni planinarski pohod "Putem Ivanečke planinarske obilaznice" u spomen na poginule i umrle hrvatske branitelje s područja Grada Ivanca.

Četrdesetak sudionika pohoda okupilo se kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Ivancu, gdje su se nakon odavanja počasti poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, u ime organizatora obratili Ljudvek Cikač, predsjednik UDVDR Ogranak Ivanec i Tomislav Friščić, predsjednik Planinarskog kluba Ivanec. Okupljene je pozdravio i županijski čelnik Udruge Dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Branko Družinić, koji je pohvalio sinergiju braniteljske i planinarske udruge.

Potom je započeo pješački pohod, a išlo se rutom centar Ivanca – Rajterova - Jamine – Žgano Vino. Na tom se dijelu Ivanečke planinarske obilaznice nalaze tri kontrolne točke koje su sudionici mogli pečatom evidentirati u svom Dnevniku planinarske obilaznice, a s nekih se povišenijih pruža lijepi panoramski pogled na Ivanec. Na Žganom vinu je bila završna točka pohoda i okupljanje svih sudionika, kojima su se pridružili i planinari i neki rekreativci koji su nedjeljno popodne odlučili iskoristiti za šetnju Ivanščicom.

U prigodnom govoru predsjednik UDVDR Ogranak Ivanec Ljudvek Cikač predstavio je ukratko aktivnosti Ogranka izdvojivši rad s djecom, uz naglasak na predavanja po školama šireg ivanečkog područja s ciljem promicanja vrijednosti Domovinskog rata i uloge našeg kraja u njemu.

Tomislav Friščić iz Planinarskog kluba Ivanec predstavio je potom ukratko i rad Planinarskog kluba Ivanec, naglasivši da i oni u svojim aktivnostima puno prostora posvećuju radu s djecom, te rekao da mu je drago što je Ivanečka planinarska obilaznica, koji su oni 'trasirali', prepoznata i prilikom ovog događanja.

Nakon toga je član predsjedništva UDVDR Ogranak Ivanec, Marijan Vusić, uručio zahvalnicu udruge obitelji Strugar, Ivanu i Jagodi, za pomoć kod realizacije nekih programa, a prigodnim se riječima, vidno iznenađen i ispunjen emocijama, zahvalio Ivan Strugar Čimbek, planinar i hrvatski branitelj.

Uz planinarske, te povijesne priče iz Domovinskog rata i prigodni domjenak, više od dva sata podružilo se 70–ak planinara i rekreativaca. Pohod je službeno završio tradicionalnim druženjem kod Kristijana Vusića, sina hrvatskog branitelja Stjepana, poginulog u obrani Vukovara.

Uz planinare i rekreativce, na pohodu su sudjelovali članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja kao i predstavnici braniteljskih udruga – UDVDR Ogranak Ivanec, Maruševec i Varaždinske Toplice, te HVIDR-a Ivanec. Pohod je realiziran zahvaljujući sredstvima UDVDR Ogranka Ivanec, Planinarskog kluba Ivanec, HVIDR-a Ivanec i pojedinaca iz spomenutih udruga.