FOTO: 20. rođendan Zeljarijade obilježen sarmom od čak 1.320 metara! Foto: Siniša Sović / FAS; Varaždinske vijesti

FOTO: 20. rođendan Zeljarijade obilježen sarmom od čak 1.320 metara!

| 23.9.2017. u 17:03h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Središnji dio vidovečke Zeljarijade i ove je godine bilo svečano otvorenje uz podjelu najduže sarme na svijetu.

Vidovečka sarma ponovno je rekordna - duga je čak 1.320 metara, no uz redove posjetitelja koji čekaju svoju porciju, ubrzo će nestati.

- Ove godine trebalo nam je 1.300 glavica kiselog Varaždinskog zelja, oko 750 kilograma svježeg mesa, junetine i svinjetine, 200 kg sušenog mesa - kobasice, prsni vršci i sušeni hamburger, 150 kg riže, oko 60 kg luka, začini za sarmu i, naravno, puno volje - rekao nam je Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, koji je koordinirao rad 50-ak kuhara.

Sudjelovali su, naime, kuhari iz Udruge kuhara Varaždinske županije te učenici iz Gospodarske škole Varaždin i Srednje škole Arboretum Opeka Marčan, a prve su pripreme počele već u srijedu poslijepodne, intenzivan rad se nastavio u četvrtak i petak, a danas su sarmu počeli pripremiti od 3 sata ujutro.

Glavna kulturna, gospodarska, zabavna i gastronomska manifestacija općine Vidovec ove godine slavi 20. rođendan, a sve je počelo 1997. godine s malom smotrom folklora u organizaciji KUD-a Vidovec.

- Počeli smo s malom smotrom folklora "Vidovec u pjesmi i plesu", koja je prerasla u jednu kulturno-gospodarsku manifestaciju, ne samo lokalnog, već i državnog, a mogu reći i europskog karaktera. Na sve to nadovezala se i zaštita naziva "Varaždinsko zelje" oznakom izvornosti, a upravo ovih dana očekujemo i potvrdu Europske unije. Time se ovom našem poljoprivrednom proizvodu, po kojem smo nadaleko poznati, daje dodana vrijednost - istaknuo je ovom prilikom načelnik općine Vidovec Bruno Hranić, dodavši da se 20. Zeljarijada održava pokroviteljstvom Vlade, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstva turizma.

U svečanosti otvorenja sudjelovali su Crkveni zbor "Sveti Antun" Tužno i KUD Vidovec, dok su svoje oduševljenje Zeljarijadom i trudom vrijednih žitelja vidovečkog kraja izrazili i brojni gosti: predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH Zvonimir Frka-Petešić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, župan Radimir Čačić, saborski zastupnik i potpredsjednik saborskog odbora za poljoprivredu Josip Križanić te mnogi drugi.

I ove se godine održalo natjecanje u kuhanju najboljeg kotlića, koje organizira Udruga branitelja i veterana Domovinskog rata općine Vidovec, a najbolji kotlić pripremila je ekipa MRK-a Vidovec. Posjetitelji su mogli kušati i slasni Vidovečki gibanik te vola s ražnja, kao i razgledati ponudu na Sajmu starih zanata i Gospodarskom sajmu. Današnji program završit će uz Zeljarsku noć, a nedjelja donosi tradicionalni mimohod i smotru folklora (detaljan program pogledajte OVDJE).

Opširnije u sljedećem broju tiskanog izdanja Varaždinskih vijesti....