Dravska šuma puna je medvjeđeg luka - zdrave i besplatne namirnice koja čisti organizam

V.V./ordinacija.hr | 18.4.2018. u 11:39h | Objavljeno u Društvo

Sezona medvjeđeg luka ili srijemuša u punom je jeku, a najviše se ga može naći u dravskoj šumi koja je doslovno prekrivena ovom miomirisnom i zdravom biljkom.

Samonikla šumska biljka Allium ursinum, poznata i kao srijemuš, crijemuš, divlji luk i šumski luk, često se naziva medvjeđim lukom jer je medvjedi jedu nakon zimskog sna, a medo zna što je dobro, piše Ordinacija.hr.

Naime, divlji luk snažan je prirodni antibiotik koji obiluje vitaminom C, sumpornim spojevima i brojnim drugim ljekovitim sastojcima.

Cijela je biljka jestiva i ljekovita, no najljekovitiji i najukusniji su mladi listovi u proljeće. Treba ih koristiti u svježem stanju jer se sušenjem i kuhanjem gube ljekovita svojstva. Lukovice (koriste se kao začin ili se mogu ukiseliti) se preporučuje skupljati ili prije ili nakon cvatnje medvjeđeg luka, a sjeme se može konzervirati kao kapare.

Zazelenite svoj jelovnik lišćem medvjeđeg luka od kojega se mogu prirpemiti fantastične salate, krem juhe, umaci, pesto i sirni namazi, aromatizirano ulje... Medvjeđi luk odličan je prilog uz ribu i meso, može se dodati u omlet, rižoto, popečke, njoke, kruh...

Jedete li prvi proljetni medvjeđi luk, dobro je znati da mu je miris tada najintenzivniji, pa će ga okolina “osjetiti” još jače nego da ste jeli češnjak!

Najveći oprez potreban je pri branju! Ako dobro ne poznajete medvjeđi luk, mogli biste ga zamijeniti s listovima đurđice, mrazovca i čemerike, otrovnim biljkama koje se nipošto ne smiju konzumirati jer su opasne po život!

Medvjeđi luk možete razlikovati od spomenutih biljaka po tome što on jedini od njih ima miris sličan češnjaku - protrljajte list među prstima. No svakako je najsigurnije potražiti savjete iskusnih berača i stručnjaka za ljekovito bilje, upozorava ordinacija.hr.