Dođite na Noć knjige u Muzeju hrvatskog vatrogastva u Varaždinu Foto: Muzej hrvatskog vatrogastva

Dođite na Noć knjige u Muzeju hrvatskog vatrogastva u Varaždinu

Varaždinske vijesti | 19.4.2018. u 23:25h | Objavljeno u Društvo

Svi znaju da vatrogasci gase požare objekata i otvorenog prostora, interveniraju kod poplava i u prometnim nesrećama. Također organiziraju natjecanja, rade s mladima i sudjeluju u kulturnim i vjerskim događanjima. No, jeste li znali da Hrvatska vatrogasna zajednica ima bogatu izdavačku tradiciju, a da je časopis "Vatrogasni vjesnik" jedan od najstarijih stručnih časopisa u Hrvatskoj?

Više o hrvatskom vatrogasnom izdavaštvu, koje seže u 1882. godinu kada je Gjuro Stjepan Deželić napisao "Obučevnik za dobrovoljne vatrogasce", možete saznati u Muzeju hrvatskog vatrogastva u Varaždinu koji se prvi put priključuje manifestaciji "Noć knjige", koja će se održati 23. travnja.

Kao centralno događanje održat će se predstavljanje današnjeg izdavaštva Hrvatske vatrogasne zajednice o kojem će govoriti autori priručnika, stručne literature i vatrogasnih povijesnih monografija. Nakon predstavljanje slijedi druženje s autorima u kojem će posjetitelji moći saznati sve što ih zanima o važnosti vatrogasne stručne literature za moderno vatrogastvo.

Posjetitelji će moći pogledati stalni postav Muzeja, izložbu naslovnica časopisa „Vatrogasni vjesnik“ te izložbu vrijednih knjiga, priručnika, monografija i časopisa na temu vatrogasne struke i povijesti. Pripremljen je i kutak za čitanje gdje na raspolaganju stoji oko 200 monografija vatrogasnih organizacija i 400 vatrogasnih časopisa, a uz svaku kupljenu knjigu iz suvenirnice ide i prigodni poklon.

Dođite i uživajte u Muzeju hrvatskog vatrogastvu uz vatrogasne knjige.

Program:
14:00 – 20:00 Izložba stalnog postava Muzeja hrvatskog vatrogastva
                     Izložba naslovnica časopisa „Vatrogasni vjesnik“
                     Izložba povijesnih i sadašnjih vatrogasnih izdanja
                     Čitajmo vatrogasno: čitaonica vatrogasnih knjiga i časopisa
16:00 – 20:00 Likovna radionica za djecu
18:00 Izdavaštvo Hrvatske vatrogasne zajednice danas - predstavljanje i druženje s autorima