Ulaznice za Međunarodni sajam Priroda, lov, ribolov, turizam dobio/la je... Foto: VV arhiva / ilustracija

Ulaznice za Međunarodni sajam Priroda, lov, ribolov, turizam dobio/la je...

Varaždinske vijesti | 11.10.2018. u 14:26h | Objavljeno u Društvo

Dvije ulaznice za 23. Međunarodni sajam Priroda, lov, ribolov, turizam dobila je Marina Milovec. Ulaznice se mogu podići u redakciji Varaždinskih vijesti (Ulica Frana Supila 7b) sutra (petak) do 10 sati, uz predočenje osobne iskaznice.

Međunarodni sajam Priroda, lov, ribolov, turizam počinje sutra, u petak 12. listopada, te će u Gradskoj sportskoj dvorani Varaždin trajati sve do nedjelje, 14. listopada. Najveća hrvatska manifestacija iz oblasti lova i ribolova, vezana na boravak u prirodi i turizam, na svojem će 23. izdanju okupiti stotinjak izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Njemačke, Češke i Slovačke.

Svečano otvorenje Sajma biti će u petak u 10 sati, a neposredno nakon toga posjetitelji mogu kušati izvrstanlovački gulaš koji će pripremiti članovi Lovačkog saveza Varaždinske županije. Lovački gulaš, odnosno kotlić, ponovno će se kuhati u subotu i to u sklopu Natjecanja u kuhanju koje će iznjedriti najbolje majstore ove delicije.
 
Izložbe divljači, riba, zmija i gljiva

Od petka do nedjelje posjetitelji mogu, uz pregled bogate izlagačke ponude i kupnju, razgledati i edukativne izložbe. Diorama preparirane divljači hrvatskih krajeva, koju na 40-ak četvornih metara sajamskog prostora postavlja Lovački muzej Hrvatskog lovačkog saveza, svake godine iznova plijeni pažnju, a posebno je zanimljiva djeci koja ovim putem upoznaju divlje šumske životinje u prirodnom okruženju. Tvrtka Interland izložit će pak oko 30 vrsta prepariranih slatkovodnih riba.
 
Zoološki vrt grada Zagreba predstavit će se svojim novim projektom „Zelena mreža biološke raznolikosti“ te kroz izložbu zmija – neotrovne smukulje, bjelice i bjelouške te otrovne riđovke i poskoka koje će biti pod stručnim nadzorom timaritelja osposobljenog za rukovanje otrovnim zmijama. Također, posjetitelji će moći vidjeti i guštera zelembaća i barsku kornjaču.

Gljivarsko društvo Smrčak iz Čakovca izložit će oko 150 vrsta gljiva ubranih u šumama sjeverne Hrvatske u danima do Sajma. Članovi društva biti će na raspolaganju i spremno odgovarati na pitanja posjetitelja.

Predavanja, prezentacije i revija pasa

Budući da Sajam ima i edukativni karakter, posjetitelji će moći poslušati zanimljiva i korisna predavanja pa će tako edukatori Zagrebačkog Zoološkog vrta u petak održati predavanje na temu „Pružimo ruku divljim vrstama i sačuvajmo raznolikosti“, a u nedjelju na redu je predavanje „Zmije Hrvatske“.

Lovački savez Varaždinske županije pripremio je u petakprezentaciju mjera za ulaganje u ruralna i šumska područja, dok će na njihovom štandu u petak i subotu pažnju plijeniti prezentacija škole sviranja lovačkih rogova.

Ove godine sajamskom programu ponovo se pridružuje Hrvatski sokolarski klub koje će u petak i nedjelju predstaviti svoje ptice grabljivice poput jastreba, sokola i sove.

U subotu će se u organizaciji Sportsko ribolovnog saveza Varaždinske županije održati i okrugli stol na temu natjecateljskog ribolova udicom na plovak, a gostovat će predavač Kristijan Kosmačin, reprezentativac RH, svjetski prvak i prvak Hrvatske u nekoliko navrata u ovoj vrsti ribolova. Hrvatski kinološki savez će na prostoru ispred dvorane uz šumu održati Reviju pasa lovačkih pasmina, a prodefilirat će više od 30 pasa.

Već tradicionalno, tijekom vikenda pojedinci i ekipe natjecat će se na Sajamskom kupu u gađanju letećih meta u Ljubeščici.

Također, svi koji žele provjeriti svoj zdravstveni status moći će to učiniti u subotu kada će Udruga oboljelih i liječenih od karcinom pluća „Kaj sad“ vršiti besplatne preventivne preglede.

Međunarodni sajam Priroda, lov, ribolov, turizam za posjetitelje će biti otvoren u petak i subotu od 9 do 19 sati, a u nedjelju do 17 sati. Ulaznice će stajati 25 kuna, dok će za učenike, studente i umirovljenike biti po 15 kuna, za djecu do sedam godina ulaz je besplatan, a cijena obiteljske biti će 60 kuna. Više informacija dostupno je na internet stranici Sajma te na Facebooku.