Čehok: Treba razmisliti u kojem smjeru ćemo ići dalje sa Špancirfestom

vv | 20.8.2017. u 09:33h | Objavljeno u Društvo

Među posjetiteljima Špancirfesta, koje sinoć nisu uplašile potpuno promašene najave velikog nevremena (ali su ipak utjecale na dio programa, pa bi se tako koncert Nipplepeople trebao održati danas u 20 sati), bili su i čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač te koprivničko-križevački župan Darko Koren, koji su se prošetali varaždinskim ulicama  i trgovima u društvu domaćina, varaždinskoga gradonačelnika Ivana Čehoka te njegovih zamjenika.

cehok kovac koren3

-Ne bih uspoređivao Špancirfest i Porcijunkulovo jer s to, definitivno,  dvije različite manifestacije. Sretan sam što postoje i jedna i druga, zahvaljujući čemu ljeti živi i sjever, a ne samo jug, obale i more. Tome svoj doprinos daje ne samo Varaždin i Čakovec, već i Koprivnica. Svi oni imaju velike manifestacije koje su poznate ne samo i Hrvatskoj, već i šire, pa je to jedna od razloga što su dobro posjećene, tako da u naši gradovi puni kad su drugi prazni zbog odlazaka na more, rekao je Kovač, dodavši da ga posebno raduje što Porcijunkulovo završava u plusu, iako zadnje dvije godine ne idu novci iz proračuna, već ima sve više sponzora, pa su tako već započeti pregovori s tri velika sponzora za iduću godinu.

Gradonačelnik Čakovca, kako je naglasio, svake godine dolazi na Špancirfest.

-Volim obilaziti ovakve manifestacije. U susjedstvu nam je, a uvijek se nađe i neka dobra ideja koja se može iduće godine primijeniti kod nas.  Špancirfest je OK, jedino mislim da bi koncerti trebali biti besplatni, pogotovo što ove godine nema glazbenih imena kao ranijih godina, a sponzora ima.  Stoga, po meni, to nisu iznosi koje Grad ne bi mogao riješiti kako bi privukao što više posjetitelja jer se to vraća kroz potrošnju: umjesto na ulaznice, novac odlazi u ugostiteljstvo, ukazao je Kovač.

Gradonačelnik Čakovca osvrnuo se i na izlagače, odnosno njihov broj.

-Ne znam koliko ih je u Varaždinu, ali sigurno manje jer ih je u Čakovcu bilo više od 350, od čega između trećine i polovice iz Međimurja,  a ostali iz Slovenije, Mađarske te cijele Hrvatske, pa čak iz priobalja, kao što je Tribunj. Neki od njih su sada i u Varaždinu, pa sam s njima razgovarao o prednostima i nedostacima. To je bitno da možete posložiti stvari kod sebe kako bi izlagači bili zadovoljni, ukazao je Kovač.

cehok kovac koren5

Koprivničko-križevački župan priznao je da je prošlo dosta vremena od njegove zadnje posjete Špancirfestu, tako da se nije mogao upustiti u usporedbu.

-Međutim, sasvim je sigurno da je Špancirfest jedna od najznačajnijih manifestacija ovakve vrste na sjeverozapadu Hrvatske, a u smislu organizacije i obuhvata bila je uzor svim drugima. No, vjerojatno je Špancirfest i dalje najveća, dok mi u Koprivničko-križevačkoj županiji imamo četiri temeljne manifestacije. Sve one daju živost na kontinentu kada se život seli na obalu,   a pomažu i našim malih poduzetnicima, prije svega obrtnicima i OPG-ima da se predstave i nešto zarade. Čim ima puno ljudi znači i da ima i kupaca, pa sam i ja nešto kupio, rekao je Koren te pozvao Varaždince i goste na skori Renesansni festival u Koprivnicu.

cehok kovac koren4

Svoje dojmove podijelio je i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, kojeg smo zamolili da usporedi ovogodišnji Špancirfest i prijašnjima, a ne s Porcijunkulovim, što je nedavno izazvalo polemiku.

-Ne treba se uspoređivati ni sa kim u tom smislu da se raspravlja o kvaliteti jer Porcijunkulovo je potpuno drukčiji tip manifestacije koji je isto uspješan.  Špancirfest od početka ima sasvim drugi ugled i karakter. Prirodno je da mi razvijemo Špancirfest u smislu urbanog festivala. Devetnaest godina je puno. Jedno je, čini mi se, Antole France rekao da je tradicija korijen kojeg treba stalno njegovati. Dakle, ne možeš ga staviti u zemlju i očekivati da uvijek rodi na isti način. Stoga nakon 19 godina treba razmisliti u kojem smjeru ići dalje sa Špancirfestom. Da bi čuli što se očekuje od Špancirfesta, odmah nakon njegova završetka otvorit ćemo javnu raspravu s građanima, udruga, estradom, obrtnicima i izlagačima. Jer sigurno je da će trebati doći do nekih promjena jer se u šest godina više razvijao kao glazbeni festival, što nije potrebno jer se oni ne održavaju u središtima gradova. Ovo treba razvijati onako kako se razvijalo do 2010., dakle festival šetača, građana, uličnih zabavljača i predstava. Naravno, i dobre glazbe za razne ukuse. Dakle, ne samo rock, pop, klasiku ili jazz, već za sve generacije, ukazao je Čehok.

Grad Varaždin, kako je dodao, ove je godine krenuo  u sufinanciranje nastupa varaždinskih izlagača.

-Želja nam je da što više izlažu ne samo varaždinski, već i izlagači iz okolice. Počeli smo sa subvencijama i mislim da se to pokazalo dobrim. Već ove godine imamo ih više od deset, što je dobro s obzirom na kratko vrijeme od kada smo uputili poziv, tako da iduće godine očekujemo više. Treba pozitivno diskriminirati naše domaće jer ipak je to naš festival. Njegov smisao nije u tome koliko će doći celebrityja, faca, političara ili ukupan broj posjetitelja, već da se Varaždinci dobro osjećaju. Turizam nije nigdje uspijevao ako domicilno stanovništvo nije zadovoljno, ukazao je Čehok, koji je na kraju osudio teroristički napad u Barceloni, a što je bio razlog da je pročelje Gradske vijećnice u 22 sata bilo osvjetljeno bojama zasteve Španjolske.

spanjolska


-