BICIKLISTIČKI AKTIVIZAM Znate li čemu služi crvena instalacija na Korzu?

| 9.2.2018. u 12:35h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Ovih dana je na varaždinskom glavnom trgu, popularnom Korzu, postavljena neobična crvena instalacija za koju su se mnogi Varaždinci zapitali čemu služi, a odgovor zna predsjednica udruge Varaždinski biciklisti Kristina Škrokov.

- To je biciklistički paviljon zvan “Klamerica” iz projekta “Sjajim u mraku”. On služi promociji sigurnog parkiranja i postaje mjesto okupljanja u provedbi pojedinih akcija. Trenutno mu nedostaju određeni elementi koji ga dodatno objašnjavaju, ali klinci u prolazu ga kuže bez problema i koriste kao poligon za vožnju krugova oko i unutar konstrukcije. U pravilu namjena mu je testiranje prostora i uz njega uvijek možete parkirati bicikl umijesto naslanjanja na okolne fasade zgrada - otkrila nam je Kristina te istaknula kako je udruga uspješno kraju privela još jedan projekt.

Naime, kod Srednje strukovne škole u Varaždinu ovih dana su postavljeni stalci za bicikle odnosno parkiralište za bicikle koje je dijelom natkriveno, a danas, na Dan zimskog bicikliranja na posao, će se prigodno obilježiti i otvorenje parkirališta.

DSC 1957

- Ako biciklirate, prijavite se na web stranicu winterbiketowork.org te pomognite Varaždinu da uđe u TOP 20 gradova u kojima se bicikl vozi i zimi, a dođite nam i između 15 i 17 sati na otvorenje parkirališta - poručila je Kristina Škrokov.

Pojasnila je kako su stalci su postavljeni u sklopu projekta “Sjajim u mraku +”,  koji je nastavak na prethodni projekt “Sjajim u mraku”.

- U “Sjajim u mraku +” fokusirali smo se na promociju kritične mase, doradu reflektirajuće odjeće za bicikliste, komunikaciju s Gradom i Policijom po pitanjima infrastrukture, a konkretni infrastrukturni zahvat bila je izgradnja biciklističkog parkirališta ispod postojeće nadstrešnice u školskom dvorištu. Izvedeno parkiralište omogućuje parkiranje za 72 bicikla (50 posto kapaciteta škole prema Pravilniku o biciklističkoj infrastrukturi) od čega su dvije trećine natkrivene. Osim toga, omogućuje organizaciju nastave na otvorenom, prezentacije, projekcije, gledanje filmova, spontana druženja i druge (nepredviđene) aktivnosti. Ovaj moment “+” koji nadograđuje osnovno korištenje biciklističkog parkinga nastao je spontano kroz razgovore s učenicima i zaposlenicima škole. Prve “+aktivnosti” planiramo za travanj u suradnji sa SSŠ i V. OŠ prema projektu – “Sjajim u maku ++” za 2018. godinu - kazala nam je Kristina.

Inače, ovi projekti su financirani iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH 2011.-2020. od čega MUP pokriva 70 posto budžeta, a 30 posto se odnosi na volonterski rad udruga i partnera.

DSC 1949

- Projekti nastaju zajedničkom suradnjom i trajnim partnerstvom udruga Varaždinski biciklisti, Sindikat biciklista iz Zagreba i Srednje strukovne škole Varaždin. Do sada je u radu i provedbi sudjelovalo između 50 i 70 volontera koji osmišljavaju, pišu i provode projekte, te 10-ak vanjskih suradnika, a broj uključenih pojedinaca svakom akcijom raste - zadovoljna je Kristina Škrokov koja smatra kako se u Varaždinu treba još mnogo toga napraviti kako bi se uistinu mogao zvati gradom bicikala.

- Stalni gorući problem su krađe bicikala i nelogična je zabrana bicikliranja u centru, a oko svih smo tih pitanja u kontinuiranom kontaktu s Gradom, komunalnim uredom i Policijskom upravom - kaže Kristina.