Arheološki lokalitet Lonja - Gradišće krije još mnoge tajne Foto: Gradski muzej Varaždin

Arheološki lokalitet Lonja - Gradišće krije još mnoge tajne

Varaždinske vijesti | 10.5.2017. u 20:45h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U arheološkim istraživanjima, poglavito onima koja se provode kroz duže vremensko razdoblje, često jedno otkriće vodi do novih spoznaja, što zahtijeva daljnju provedbu takvih postupaka da bi se lokalitet što sveobuhvatnije obradio. Nerijetko se u takvim slučajevima povećava i sama površina terena koje je predmet istraživanja, a koliko će ono vremenski trajati i, što je najvažnije, kakve će rezultate donijeti, ne može se uvijek predvidjeti.

Jedan od takvih višeslojnih arheoloških lokaliteta je Lonja – Gradišće, na području Novoga Marofa, koji se sustavno istražuje od 2005. godine. Do sada je površina iskopavanja uglavnom obuhvaćala plato s ostacima kasnoantičke arhitekture, ali zbog pretpostavke da je ukupna površina nalazišta znatno veća od dosad istražene (cca 16 hektara), ali i da sam karakter ovog nalazišta treba sadržavati više komponenti koje su činile jedno takvo utvrđeno visinsko naselje, u jesen 2015. godine nastavljena su arheološka istraživanja.

Tom prigodom izvršena su nedestruktivna istraživanja na površini nešto većoj od pretpostavljene, odnosno obavljena je aerofotogrametrijska i LIDAR (Light Detection And Ranging) izmjera nalazišta. Postupak je provela tvrtka Vektra d. o. o. iz Varaždina, za što je sredstva osiguralo Ministarstvo kulture RH. Ovom metodom skenirana je čitava spomenuta površina, koja je nakon obrade i virtualnog "uklanjanja" guste vegetacije, koja inače onemogućuje prepoznavanje struktura, pokazala mogućnost njihova postojanja na tome lokalitetu.

U proljeće ove godine jedno od tih "skrivenih" mjesta, na širem području lokaliteta, koja se mogu pronaći samo pomoću GPS koordinata, bilo je predmet istraživanja Arheološkog odjela Gradskog muzeja Varaždin. Tada je obavljeno probno iskopavanje, kojim su pronađeni ostaci kamene arhitekture. Za sada je riječ samo o ugaonom dijelu građevine sačuvane do visine 1,40 metra i trenutačno istražene maksimalne dužine od 2,40 metra, što daje naznake da ovi tajanstveni zidovi odgonetku kriju u nastavku zemljanih slojeva.

- U svakome slučaju, za detaljniji uvid u ovo arheološko nalazište, kao i rasplet njegove "tajne", potrebna su daljnja arheološka istraživanja. S obzirom na njegovu kompleksnost i potencijal na koji istraživanja ukazuju, lokalitet Lonja – Gradišće trebalo bi razmatrati kao važnu točku u budućnosti kulturnoga turizma našega kraja. Prvi korak u toj namjeri već je učinio Grad Novi Marof, na čelu s gradonačelnikom Sinišom Jenkačem, izdvojivši financijska sredstva za provedbu probnih arheoloških iskopavanja na tome lokalitetu - ističu iz Gradskog muzeja Varaždin.