Želite plesati folklor? Učlanite se u Varaždinski folklorni ansambl Foto: Varaždinski folklorni ansambl

Želite plesati folklor? Učlanite se u Varaždinski folklorni ansambl

V.M./Varaždinske vijesti | 3.9.2016. u 15:22h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski folklorni ansambl upisuje nove članove u folklorni ansambl, školu folklora, tamburaški orkestar te školu sviranja tamburaških instrumenata.

- Naučite plesati i svirati, nastupajte na najljepšim pozornicama Hrvatske i Europe, upoznajte tradiciju vlastitog naroda i drugih kultura te sklopite nezaboravna prijateljstva s ljudima iz cijelog svijeta. Ukratko - putujte, plešite i pjevajte - pozivaju iz Varaždinskog folklornog ansambla.

Škola folklora upisuje djecu od 6 do 14 godina starosti, dok su članovi ansambla većinom srednjoškolci i studenti te mladi do 30 godina. Za rad u ansamblu nije potrebno prethodno znanje ni plesno ili sviračko iskustvo.

Upisi se održavaju svakog ponedjeljka, srijede i petka u 19:15 u prostorijama ansambla u Aninoj ulici 11 u Varaždinu. Upisi traju cijeli rujan i listopad.

Varaždinski folklorni ansambl osnovan je 1998. s namjerom da se profilira kao najbolji folklorni ansambl sjeverozapadne Hrvatske te s ciljem da hrvatsku tradiciju njeguje na visokoj umjetničkoj razini. Iz istog razloga VFA primarno njeguje baštinu sjeverozapadne Hrvatske, no u svom repertoaru ima preko 20 koreografija narodnih pjesama i plesova iz svih krajeva Lijepe naše.

VFA je 2015. pobijedio na državnoj smotri folklora osvojivši 1. nagradu na 22. susretu hrvatskih folklornih ansambala u Čakovcu. Ansambl je prošle godine osvojio i nagradu za najbolju koreografiju na festivalu Büyükçekmece u Turskoj, u konkurenciji 25 grupa iz cijeloga svijeta na jednom od najvećih europskih folklornih festivala.

U 18 godina postojanja VFA je nastupio u 20 europskih zemalja, redovito sudjelujući na međunarodnim festivalima folklora najviše kvalitete. Uz nagrade u inozemstvu, VFA je 2012. osvojio 3. nagradu, a 2014. 2. na Festivalu folklorne koreografije, za koreografije "Črna gora, javorek zeleni" Pjerina Hrvaćanina te "Oj nadaljski zdenci" Jelene Tisaj.

Voditelji VFA kontinuirano proširuju svoje znanje sudjelujući na seminarima folklora kao što je Zimska škola folklora u organizaciji Hrvatske matice iseljenika. Plesno iskustvo su, osim u VFA, stekli i u najboljim zagrebačkim folklornim ansamblima, ZFA dr. Ivana Ivančana te FA SKUD-a "Ivan Goran Kovačić". Plesač ansambla LADO Igor Horvat bivši je član VFA koji je godinama plesao kod osnivača i umjetničkog voditelja ansambla Pjerina Hrvaćanina.

Polaznici škole folklora i sviranja tamburaških instrumenata u posljednje su dvije godine nastupali u Mariboru i Kranju u Sloveniji te u Varaždinskim Toplicama, Krapini i drugim hrvatskim mjestima. Za iduću je godinu u planu gostovanje u Austriju. VFA će pak u travnju 2017. sudjelovati na festivalu Paasfesten u Leuvenu u Belgiji, a u planu su i druga inozemna gostovanja.