Završile 14. Ljetne filmske radionice Filmsko-kreativnog studija VANIMA

Julijana Marčec | 15.7.2018. u 16:01h | Objavljeno u Društvo

U organizaciji Filmsko-kreativnog studija VANIMA održane su 14. Ljetne filmske radionice. Četrnaestu godinu zaredom, organizirane su besplatne radionice animiranog filma, no prvi put su djeca i mladi mogli sudjelovati u radionici TV reportaže.

- Iako smo najpoznatiji po animiranom filmu, već nekoliko godina uz radionicu animiranog, organiziramo i radionice drugih filmskih rodova, pa smo se ove godine odlučili za TV reportažu – rekao je Hrvoje Selec, koji je uz Dubravku Kalinić Lebinec vodio ovogodišnju radionicu.

rsz_vanima_3.jpg

Veliki interes

Dodao je kako je interes ponovno bio puno veći od broja slobodnih mjesta.

- Nažalost, ponovno nismo mogli uključiti sve zainteresirane, jer se prijavilo tridesetoro djece – rekao je Selec i objasnio kako su planirali imati grupu od 12 malih animatora, no na kraju su ih ipak upisali 18. Riječ je o djeci nižeg osnovnoškolskog uzrasta, u dobi od 7 do 12 godina, koja su u radionici učila sve o tome kako nastaje animirani film – od odabira teme, preko crteža i bojanja do animacije crteža.

- Ove smo se godine odlučili za klasičnu animaciju – animaciju crteža, a temu smo odabrali zajedno – rekla je voditeljica Dubravka Kalinić Lebinec i dodala da su napravili animirani film vezan uz ljeto i ljetne oluje. Glavna tema je grmljavina – no još nisu odlučili hoće li naslov tog animiranog filma biti Munjeviti ili Munjeni film.

Zadovoljni i polaznici

Da jedva čekaju da pogledaju konačni rezultat – animirani film, istaknuli su polaznici radionice, među kojima je i Jura Mucko iz Pete osnovne škole.

- Prvi put sam u radionici i jako mi se sviđa, jer svašta radimo – crtamo, farbamo, skeniramo, i na kraju napravimo film, a super mi je i tema – rekao je Jura.

Zadovoljna s temom je i učenica Prve osnovne škole Matija Balajić, koja je rekla da voli crtati i snimati, i ne boji se munja i gromova, pa je u svoj crtić ubacila i kosture i vampire.

Da će animirani film iz ove radionice super izgledati rekla je Hana Cmrečki Horvat, učenica Druge osnovne škole, i pritom objasnila kako je ona već nekoliko puta sudjelovala u radionicama.

Nekoliko puta u Ljetnoj radionici već je sudjelovao i Fran Keretić, također učenik Druge OŠ i stalni član Vanime, koji je otkrio kako mu se tema baš nije svidjela, ali se ipak dobro snašao, pa će se sigurno prijaviti i sljedeće godine, no još nije siguran hoće li ponovno odabrati animirani film. Da jako voli gledati animirane filmove doznali smo i od Tomislava Dmitrovića, učenika Druge OŠ, koji je objasnio kako treba gledati crtiće, jer nas oni inspiriraju.

Želja da bude na ljetnoj radionici animiranog filma ostvarila se i Zori Manojlović, učenici Šeste osnovne škole, koja se prijavila jer jako voli crtati, pa je napravila crtić s dvije curice koje se boje munja i gromova.

Polaznici radionice TV reportaža za temu su odabrali 145. obljetnicu zgrade HNK u Varaždinu, pa su snimali tajne prolaze, balkone, ali i razgovore s djelatnicima.

rsz_vanima_2.jpg

Projekcija u listopadu

- U ovoj radionici je sudjelovalo osmero učenika u dobi od 12 do 16 godina, a TV reportažu su napravili pod vodstvom Ane Sever, voditeljice Vanime i Marina Kereše, producenta nuSynergetic orkestra te Benjamina Guilleta Revola, koji je završio filmsku produkciju na SEA Institutu u Bruxellesu - rekao je Hrvoje Selec i dodao kako će filmove iz Ljetne radionice, kao i cjelogodišnju produkciju VANIMA‑a, pokazati na projekciji u listopadu, uz Međunarodni dan animacije, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem u Varaždinu.

Označeno u