Zavod varaždinskoga HAZU-a predstavljen u zagrebačkom HAZU-u

VV | 6.4.2018. u 18:36h | Objavljeno u Društvo

Zavod za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu osnovan je prije 35 godina, a do danas je tiskao više od 65 naslova. Znanstveno-istraživački rad je njihova osnovna djelatnost te su jedina takva institucija HAZU-a na užem području sjeverozapadne Hrvatske.

Istaknuto je to danas, 5. travnja, u Zagrebu u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU), gdje je održano predstavljanje njihovih znanstvenoistraživačkih jedinica iz sjeverozapadne Hrvatske.

- Varaždinska županija podupire rad Zavoda koji je u svojem 35-ogodišnjem djelovanju pokazao opravdanost postojanja. To je jasno vidljivo iz brojki: od 1983. godine su na više od 17.500 stranica objavili različita znanstvena istraživanja, prvenstveno o Varaždinu i Varaždinskoj županiji, ali i o širem području sjeverozapadne Hrvatske. Znanstvenoistraživački rad, koji zahtijeva stručnost, znanje i predanost, danas je u Hrvatskoj vjerojatno potrebniji više nego ikad prije. Bez istraživanja i novih znanja nema pokretanja društvenog i gospodarskog razvoja, država i društvo ne mogu ići naprijed – istaknuo je zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak.

Napomenuo je da podrška Županije nije samo načelna, nego konkretna. Varaždinska županija, Grad Varaždin i HAZU su potpisali Ugovor o djelovanju varaždinskog Zavoda, i to 2015. na vrijeme od deset godina.

U prisustvu zamjenika župana, rad varaždinskog Zavoda predstavili su voditelj akademik Stjepan Damjanović i upravitelj dr. sc. Vladimir Huzjan. Svoj rad predstavili su Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Bjelovaru i Zavod za znanstvenoistraživački rad HAZU u Koprivničko-križevačkoj županiji Križevci.

Pozdrave su uputili predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić te akademik Vlatko Silobrčić, predsjednik Odbora za koordinaciju rada znanstvenoistraživačkih i umjetničko-galerijskih jedinica.

- Zavod je žarište znanstvenog rada u Varaždinskoj županiji, a zahvale upućujemo Varaždinskoj županiji i Gradu Varaždinu koji se prema našem Zavodu odnose kao prema ustanovi koja im je važna. Zahvaljujemo i Varaždinskoj biskupiji u čijem prostoru djelujemo – rekao je akademik Stjepan Damjanović, voditelj Zavoda.

Rad Zavoda, koji danas okuplja više od 400 suradnika, obuhvaća interdisciplinarna istraživanja poput gospodarstva, povijesti, književnosti, jezika, glazbe, umjetnosti, tehnike, informatike i drugih područja. Iniciraju, organiziraju, koordiniraju i izvršavaju znanstvena istraživanja, a uz to organiziraju znanstvene skupove, savjetovanja i rasprave o pojedinim temama važne za unapređenje znanosti i primjenu znanstvenih rezultata u praksi.

- Da nema Zavoda, bili bismo zakinuti za mnoga otkrića i spoznaje. U 35 godina smo proveli 184 različite aktivnosti. Izdali smo mnoge naslove, među kojima su „Franjo Košćec i njegovo djelo 1882. – 1968.“, „800 godina slobodnog kraljevskog grada Varaždina 1209. – 2009.“, „Povijest grada Varaždina“, „Varaždin i sjeverozapadna Hrvatska u Velikom radu 1914. – 1918.“ Proveli smo i istraživanje o članovima Akademije od osnivanja do 2016. godine. Iz sjeverozapadne Hrvatske je bilo ukupno 82 članova HAZU-a ili 32 posto, od čega je najviše članova, njih 26 iz Varaždinske županije – istaknuo je dr. sc. Vladimir Huzjan, upravitelj Zavoda.

U atriju palače HAZU je priređena prigodna izložba izdanja varaždinskog, bjelovarskog i križevačkog zavoda.

Označeno u