Za 190. rođendan Glazbene škole Varaždin koncerti kroz cijelu godinu, izložbe i znanstveni skup

| 2.3.2018. u 15:58h | Objavljeno u Društvo

U Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu predstavljen je program obilježavanja 190. godina Glazbene škole u Varaždinu.

Uz ravnatelja škole Davora Matačića koji je predstavio raskošan program, o značaju same škole govorili su i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok te ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Rajmond Rojnik.

Predstavivši program, ravnatelj škole Matačić je istaknuo kako je Glazbena škola sinonim za izvrsnost te da uživa veliku popularnost i reputaciju u našoj državi, ali i van nje.

- Bogatim programom obilježit ćemo 190. obljetnicu postojanja i to ne jednim koncertnom već koncertima kroz cijelu godinu na kojima će sudjelovati brojni stari i sadašnji studenti ili učenici - rekao je ravnatelj Matačić.

Osim koncerata, tu će biti i retrospektivna izložba u suradnji s Gradskim muzejom, znanstveni skup kojim će se propitkivati što je to Glazbena škola dala sa znanstvenog aspekta, koji su to izazovi koji joj slijede i slično.

- Imat ćemo dva glavna događanja na proljeće i jesen da Varaždinci vide prekrasnu suradnju, veliki simfonijski orkestar, zbor glazbene škole u Varaždinu i fantastično djelo koje je slušljivo svima. Dakle, predstavit ćemo kompoziciju koja se ne viđa tako često – dodao je ravnatelj Matačić.

Posebna savjetnica župana Natalija Martinčević naglasila je kako škola predstavlja iznimno važnu ulogu u razvoju kulture i glazbene umjetnosti grada Varaždina te cijele Varaždinske županije.

- Škola je oduvijek bila rasadnik mnogih vrhunskih glazbenika koji su dobar glas o ovoj školi pronijeli diljem svijeta, od Nade Puttar-Gold, Ruže Pospiš-Baldani, Franje Petrušanca, Vlatka Oršanić, Lidije Horvat-Dunjko, Višnje Mažuran, Tomislava Mužeka, Lane Kos, zatim naše priznate muzikologinje dr.sc.Zdenke Weber i mnogih drugih velikana. Osim njih i danas školu pohađaju učenici koji osim temeljnog glazbenog obrazovanja stječu različita glazbena umijeća koja su prepoznata diljem svijeta. Županija se kao osnivač ponosi ovom školom jer je ona jedna od najznačajnijih glazbeno obrazovnih ustanova u Hrvatskoj, jedan od najboljih „ambasadora“ škole - rekla je Natalija Martinčević te je pohvalila rad svih profesora i mentora te im zaželjela još mnogo uspješnih godina.

Kao što je već rečeno, Glazbena škola će praktički cijelu godinu obilježavati svoj rođendan mnogobrojnim koncertima i izložbama, a posebno zanimljivo će biti u travnju kada će biti održan koncert Glazbene škole iz Ravensburga koji će na varaždinskome Korzu održati Open Air koncert.

Gradonačelnik grada Varaždina Ivan Čehok povodom predstavljanja programa naglasio je kako je varaždinska Glazbena škola stožerna institucija u kulturnom životu grada uz Gimnaziju i Čitaonicu „Metel Ožegović“.

- Varaždinska Glazbena škola je, ne samo zbog svog dugogodišnjeg postojanja i onoga što pruža našoj djeci, građanima Varaždina i glazbenoj publici već uopće u Hrvatskoj jedna od institucija za koju možemo reći da je stožerna u kulturnom životu grada. Svake je godine sve više djece pohađa, osvajaju nagrade na natjecanjima. Mislim da u Hrvatskoj nema glazbene škole koja je osvojila toliko nagrada i koja je dala toliko vrhunskih glazbenih imena i ono što je osobito važno jest činjenica da ove godine po prvi puta ćemo imati priliku našu djecu povezati s djecom iz Njemačke i oni će zajedno izvesti jedan koncert gore i ovdje u Varaždinu. Upravo je smisao Europe međusobna suradnja mladih i to upravo na području kulture te vjerujem da će taj koncert biti prava glazbena poslastica za naše Varaždince – zaključio je Čehok.

Za kraj je ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Rajmond Rojnik pohvalio suradnju i međusobnu razmjenu iskustava koju Glazbena škola Varaždin njeguje s brojnim europskim institucijama, a organiziranjem natjecanja brojni su učenici došli u Varaždin i svoja iskustva te glas o školi prenijeli dalje u svijet.