Vida Sever učenica je 3. IB razreda Foto: VV arhiva; Prva gimnazija Varaždin

Vida Sever iz Prve gimnazije Varaždin osvojila prvu nagradu na Goranovom proljeću

Varaždinske vijesti | 7.3.2018. u 17:59h | Objavljeno u Društvo

Veliki uspjeh postigla je učenica Prve gimnazije Varaždin, ujedno i članica gimnazijske literarno-scenske grupena LIT, Vida Sever. Na ovogodišnjem natječaju za učenike osnovnih i srednjih škola Goranovo proljeće 2018. osvojila je prvu nagradu uz pohvale povjerenstva.

- Poezija prvonagrađene pjesnikinje Vide Sever živi od sna i pronalaska, ali recimo odmah i brzo: od pronalaska i sna. Jedno i drugo živi od predmetnog svijeta koji dolazi s ruba do središta ili još jednostavnije od dna do vrha: s kraja pjesme, iz zagrade, prelijeva se i zakucava ono što je izgubljeno i činilo se nevažno, činilo se nevažnim: „kada uđeš kroz prozor/ i zaobiđeš slučajne nesretnike,/ dugo tonemo/ u gostinjski madrac/ i svaki ulazak i izlazak stranaca/ osjetimo kroz sebe u propuhu/ (vrata ne zadržavaju kako spada)“. Ali ne iscrpljuje se sve u mašti i činjenicama nego je ključ njezine poezije u jeziku razlike i prepoznavanja, srodnosti i odustajanja: je li to lijepa izgubljenost? Čitat ćemo, čitajmo... Čestitamo na pjesničkoj disciplini i neobuzdanoj mašti!“ - riječi su teksta koji je, uz rezultate natječaja, napisalo povjerenstvo u sastavu Miroslav Mićanović i Branko Čegec.

Vidina pjesma "Sigmund Fjord" pozvana je i na državnu smotru LiDraNo 2018. Kako navodi njena mentorica, prof. Tatjana Ruža, Vida, učenica 3. IB razreda, pjesme je počela pisati još u osnovnoj školi. Kad se upisla u Prvu gimnaziju, postala je i članicom literarno-scenske grupe LIT-a.

- Od prvog razreda njene su pjesme svake godine ulazile u uži izbor radova koji su predstavljali školu na županijskoj razini smotre LIDraNo, a na županijskoj razini svake bi se godine plasirale među tri najuspješnija rada: 2016. Čaša vode, 2017. Strah, 2018. Sigmund Fjord. 2017. godine na Literarnom natječaju Po(e)zitiva zagrebačke Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju Vidina pjesma "Podstanar ili ja kod sebe" proglašena je prvom pobjedničkom pjesmom - napomenula je prof. Ruža.