Večer Papandopula i Bartoka u varaždinskoj Glazbenoj školi

VV | 29.4.2018. u 11:02h | Objavljeno u Društvo

Četvrti dan Memorijala Jurica Murai u varaždinskoj je Glazbenoj školi osim nastupa odličnih mladih pijanista donio i koncert s programom kojeg publika u Varaždinu dosada nije imala prigodu čuti.

Naime, Đorđe Stanetti, profesor na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji i pročelnik odsjeka za klavir, čembalo i orgulje, zbog drugih obveza i pripreme velikog koncerta nije mogao predsjedati žirijem Memorijala, no odlučio je publiku u Varaždinu počastiti izvedbom Sonate za dva klavira i udaraljke Bele Bartoka i tri stavka iz plesne suite Horoskop Borisa Papandopula. Zajedno s mlađim kolegom s Akademije i bivšim svojim studentom Filipom Fakom, te udaraljkašima Hrvojem Sekovanićem i Josipom Konficom u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole oduševio je publiku izvedbom Bartokova djela praizvedenog s velikim uspjehom 1937. godine.

- Djelo je vrlo suvremeno i ono je otvorilo nove puteve. Da nije bilo tog dijela mislim da bi skladatelji poput Bouleza drugačije pisali. To je prvo djelo u kojem su udaraljke komorni instrument i iznimno je komplicirano i zahtjevno za izvođenje, posebice jer rijetko kad imamo mogućnost svirati na dva vrhunska klavira. Imamo na Akademiji dva odlična koncertna klavira i znam da za ovo natjecanje dođu odlični instrumenti. Ove godine sam se ispričao zbog koncerata i svakodnevnog vježbanja da ne mogu biti član žirija i odučio odsvirati ovo djelo koje smo nedavno svirali u Akademiji“, istaknuo je prof. Stanetti, dodajući kako je Bartokova Sonata remek djelo 20-tog stoljeća, koje kombinira i folklor, gregorijanski koral i fuge. „Sveobuhvatno je to djelo koje me uistinu privuklo u proučavanje i izvođenje - naglasio je prof. Stanetti, a da se publici u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole Bartokova sonata itekako svidjela svjedočio je i u dugotrajni pljesak po završetku koncerta.

Memorijal Jurica Murai završava sutra, u subotu, dodjelom nagrada najboljim natjecateljima i završnim koncertom laureata u 19 sati.