Varaždinski umjetnici svih generacija na Festivalu uličnih šetača i dobrih emocija Foto: VV arhiva/Krešimir Đurić

Varaždinski umjetnici svih generacija na Festivalu uličnih šetača i dobrih emocija

Julijana Marčec | 16.8.2018. u 08:02h | Objavljeno u Društvo

Za jubilarno izdanje Špancirfesta umjetnici pripremaju niz atraktivnih sadržaja, pa će osim što će posjetitelji moći razgledati radove slikara, kipara, ilustratora, sudionici Ulice umjetnika prirediti i nekoliko performansa i instalacija, a najavili su i istraživački rad s publikom.

Dvostruko više izlagača

- U odnosu na prošlogodišnje izdanje Ulice umjetnika, ove je godine dvostruko više izlagača - rekla je voditeljica projekta Ulica umjetnika, varaždinska slikarica Lila Herceg. Dodala je kako će se posjetiteljima predstaviti varaždinski umjetnici, te dvije autorice iz Zagreba.

- Cilj je da u ovoj ulici posjetiteljima Špancirfesta predstavimo varaždinske umjetnike, a posebno mi je drago što su oni to prepoznali i prijavili se - rekla je voditeljica i istaknula kako ćemo na festivalu dobrih emocija ponovno moći vidjeti radove Živka Toplaka, Dražena Pavlovića, Darwina Butkovića i Ivana Keretića.

- Veseli me što su se nekadašnji sudionici Paletafesta odazvali ovom pozivu i sigurna sam da će se odlično uklopiti u ovu Umjetničku, odnosno Školsku ulicu - rekla je slikarica Herceg i objasnila kako će osim “starih”, publici dobro poznatih autora, prvi puta na Špancirfestu sudjelovati mlada Varaždinka - Jasmina Jakopanec, koja je nedavno završila Akademiju u Rijeci. Mlada umjetnica će u Ulici umjetnika kroz Špancirfest prirediti istraživački rad s publikom.

DSC_2855.jpg

Promocija umjetnika

Želja je organizatora na Festivalu proširiti kreativnu atmosferu te promovirati umjetničko stvaralaštvo varaždinskih, odnosno hrvatskih autora. U Školskoj, Ulici umjetnika, koja spaja Draškovićevu i Gundulićevu, odnosno vodi prema Parku kreative, svoje će radove izložiti i kipari Ivan Mladenović i Rajko Novosel, a publici će se grafikama predstaviti i Hrvoje Svaty i Zvonimir Haramija Hans. U priču Ulice umjetnika lijepo će se uklopiti i ilustracije Lane Hohnjec, a posebnosti ove ulice na jubilarnom Špancirfestu doprinijet će i performans “Kod za Školsku”, koji će prirediti Ana Katulić te Kazalište sjena u izvedbi Udruge Budna. Što su i kako nastaju umjetničke instalacije na svoj će prepoznatljiv način na varaždinskom festivalu pokazati umjetnice Suzana Bernat, koja će se “poigrati” sa svjetlima i Mateja Žigmund, koja će povezati prirodu i namještaj te napraviti land art instalaciju. Instalacije će napraviti i varaždinski umjetnici Lila Herceg i Tomislav Stipišić.

DSC_2908.jpg

U ulici od 10 do 22

Bit će tu još instalacija i iznenađenja, jer sve što nam je otkrila voditeljica Herceg, tek je dio programa koji su pripremili sudionici ovogodišnje Ulice umjetnika. Umjetnici će u Školskoj ulici biti svih deset dana festivala, od 10 do 22 sata, a posjetitelji će, osim što će moći uživati u njihovim radovima, moći i razgovarati s njima, družiti se, sudjelovati u izradi instalacija, odnosno umjetničkih projekata, koje će umjetnici osmisliti posebno za 20., jubilarni Špancirfest. Ovaj će program u sklopu Festivala, Turistička zajednica grada Varaždina organizirati u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika Varaždin.