Varaždinski umjetnici pozivaju na Tjedan primijenjenih umjetnosti

N.L./VV | 11.5.2017. u 17:07h | Objavljeno u Društvo

Ove godine Tjedan primijenjenih umjetnosti održava se, uz Zagreb i Cres, i u Varaždinu, u partnerstvu sa Hrvatskim društvom likovnih umjetnika Varaždin. Osam će autora, članova ULUPUH-a i HDLU-a Varaždin, otvoriti svoje ateljee i radne prostore posjetiteljima te predstaviti svoj rad. Dobar povod da posjetite Varaždin za vikend, 17. i 18. lipnja, su radionice fuzije stakla koje će u svom ateljeu održati Lila Herceg. Radionice su besplatne ali se zbog ograničenog broja polaznika prethodno potrebno registrirati.

Više pogledajte ovdje

Snježana Pokos Vujec će u okviru Tjedna primijenjenih umjetnosti u petak, 16.6. od 18 sati u prekrasnom ambijentu svog dvorišta u ulici Vatroslava Jagića 24 u Varaždinu predstaviti svoje nove radove uz neobavezno druženje. Posjetioci će se na prigodnoj radionici moći okušati u radu sa glinom. Tema radionice je keramička pločica kao osnovni element za izradu umjetničkih instalacija, ali i uporabnih predmeta. Polaznici će prema vlastitoj ideji kreirati svoju pločicu koju mogu uz simboličnu naknadu (50 kn) nakon što bude spaljena, ponijeti kući kao svoj vlastiti, originalni a možda i prvi, keramički uradak. Dobrodošli su svi ljubitelji i znatiželjnici bez obzira na dob. Za dolazak se potrebno prethodno registrirati. Više o autorici.

Danijela Pičuljan poziva da u subotu 17. lipnja u 17 sati posjetite njezin atelje u Gornjem Kuršancu i u njezinu vrtu pogledate malu jednodnevnu izložbu keramike. Priprema i radionicu keramike i nada se da će se posjetitelji željeti okušati u radu s glinom. U tu svrhu će u 18 sati početi radionica izrade šalica za čaj. Koristit će se istočnjačka tehnika građenja posude, uz pomoć jednostavnih alata i kalupa. Polaznici radionice koji žele šalicu sačuvati i iz nje piti svoj čaj, mogu svoj rad ostaviti da se ispeče u peći te ga naknadno preuzeti. Zbog ograničenog broja polaznika za dolazak na radionicu potrebno se prethodno registrirati OVDJE.

Zajedničke radionice na Tjednu primijenjenih umjetnosti u Varaždinu vodit će mlade umjetnice Mateja Rusak iz Varaždina i Ivana Stepan iz Novog Marofa. Obje su diplomirale na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2013. godine, područje grafike. Radionice će se održavati 12. i 13. lipnja od 16 do 18 sati, u Galeriji HDLU (Kula stražarnica Staroga grada), Šetalište Josipa Juraja Strossmayera 3 , Varaždin. Ciljana dobna skupina je od 10 godina nadalje, nije određena posebna dob niti je potrebna posebna stručna sprema. Maksimalan broj sudionika radionice je 12 polaznika.

Živko Toplak pokazat će kako izgleda završna obrada umjetničkih predmeta lijevanih u bronci i mesingu u subotu 17. lipnja od 10 do 12 sati u Kuli stražarnici (Galerija HDLU Varaždin), Strossmayerovo šetalište. Projicirat će i snimku na kojoj objašnjava proces izrade lustera u gradskoj vijećnici u Varaždinu koji je napravio te će zainteresirane i odvesti u vijećnicu. Na radionici mu se u radu može pridružiti i nekolicina posjetitelja.

Suzana Bernat održat će radionicu apliciranja ilustracija na uporabni predmet te promovirati autorske slikovnice. Autorica će na radionici upoznati polaznike kako od Ilustracije dobiti kvalitetnu reprodukciju na tekstilu uz pomoć tiskarske tehnike: sublimacije. Upoznat će polaznike s prednostima i nedostacima ove tehnike, kao i materijalima koji se koriste. Također će pokazati kako iz različitih reprodukcija složiti novu interpretaciju ilustracije (kolaž), a sudionici će moći novonastale kolaže aplicirati na razne materijale (koža, umjetna koža) te od toga napraviti dizajniranu torbu prema predlošku. Torbe prethodno izrađene na radionici bit će dio promocije autorske slikovnice i scenskog prikaza. Zbog ograničenog prostora pet osoba može sudjelovati na radionici, predbilježbe na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Promocija dvojezične autorske slikovnice „Priče iz Varošlanda Geschichten aus dem Varoschland“ održat će se u četvrtak, 15. lipnja, u 19 sati, u Varaždinskoj kući u Gajevoj ulici. U sklopu promocije će se održati mali scenski prikaz priča iz slikovnice.