Varaždinski književni salon i Udruga Katapult predstavljaju djela Viktora Ivančića i Predraga Lucića

MGA/Varaždinske vijesti | 3.6.2019. u 08:45h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Knjiga „Iza sedam logora: Od zločina kulture do kulture zločina“ analizira fenomen pretvaranja, tijekom ratnih zbivanja na Balkanu, nekadašnjih domova kulture u mjesta mučenja, uzničkih logora i stratišta (Dom kulture u Trnopolju, Muzička škola u Zenici, dvorac Kerestinec, jablanički Muzej „Bitka za ranjenike“, Dom Kulture u Rudom...). Radi se o autorskom radu novinara i književnika Viktora Ivančića, poznatog fotoreportera Hrvoja Polana i novinara Nemanje Stjepanovića.

Foto-monografiju je objavila njemačka organizacija Forum Ziviler Friedensdienst.

- Pozabavili smo se konstruktom nacionalne kulture kao pripremom terena za nastup nacionalne torture. Taj vrhovni državotvorni kult, ideološki oblikovani i obogotvoreni koncept nacionalne kulture, sa svim egzekutivnim mjerama koje se koriste za njegovu izgradnju - jer zapravo se radi o etničkome čišćenju u polju kulture, gdje je jedina kreacija likvidacija - služi ponajprije proizvodnji konteksta koji legitimira nečovječnost - rekao je Viktor Ivančić, jedan od autora knjige o foto-monografiji.

Predrag Lucić je za prekratke pedeset i četiri godine života iza sebe ostavio opus golem po opsegu i dosegu, po žanrovima i rodovima, koji će još dugo biti otkrivan i studiran. Taj se opus može podijeliti na urednički, uređivao je novine, časopise i knjige; novinarski, ispisao je tisuće i hiljade tekstova svih žanrova; pjesnički, koji obuhvaća parodijsku i klasičnu poeziju, i konačno na kazališni. Dramski opus koji obuhvaća šest drama i songove za dvije kazališne predstave predstavljen je u ovoj knjizi. Predrag Lucić bio je brechtijanac po kazališnom uvjerenju i izrazu, satiričar vječitog kova, a to ne ide ako nisi humanist bez fige u džepu i prosvjetitelj oslobođen antropocentrizma, čovjek hrabar i dovršen. Knjiga „Cervantesov trg“ na 480 stranica, podijeljena je u dvije veće cjeline: »Sabrane drame« i »Mala kazališna pjesmarica«...

Sudjeluju pisac, urednik i novinar Viktor Ivančić, urednik Kruno Lokotar, predsjednik Udruge Katapult Nikola Leskovar i dramski umjetnik Marinko Prga

Događanje počinje u 20 sati, u četvrtak, 6. lipnja, u varaždinskom književnom salonu "Korzo" na Trgu kralja Tomislava 4.

Označeno u