Varaždinski folklorni ansambl vratio se iz Škotske sa sjećanjima za cijeli život Foto: VFA

Varaždinski folklorni ansambl vratio se iz Škotske sa sjećanjima za cijeli život

VFA/VV | 29.7.2017. u 13:10h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski folklorni ansambl vratio se u noći s ponedjeljka na utorak, 24. na 25. srpnja iz Edinburgha gdje je od 15. do 23. srpnja sudjelovao na 24. međunarodnom festivalu folklora Dunedin. Ova turneja bila je najveće i najambicioznije inozemno gostovanje u povijesti Varaždinskog folklornog ansambla.

Folklorna skupina Dunedin Dancers svake dvije godine organizira festival u škotskoj metropoli. Riječ je o jednom od zaista rijetkih folklornih festivala u Velikoj Britaniji, a činjenica da se održava u kulturnoj, političkoj i turističkoj prijestolnici Škotske govori u prilog neviđenom uspjehu Varaždinskog folklornog ansambla i iznimnom značaju ove turneje za međunarodnu promociju Varaždina i Hrvatske.

VFA i Dunedin Dancers upoznali su se 2008. godine na festivalu u njemačkom Schwalenbergu, a na istom mjestu susreli su se 2012. te 2016. godine. Rezultat prošlogodišnjeg druženja bio je poziv Varaždincima da ove godine otputuju u Edinburgh, drugi najznačajniji grad Ujedinjenog Kraljevstva nakon Londona.

VFA je nastupao na dvije iznimno atraktivne i turistički popularne lokacije u samom srcu Edinburgha, The Mound na kojem se nalazi škotska Nacionalna galerija te The Grassmarket, povijesni trg ispod edinburškog dvorca. Na obje lokacije VFA je izveo polusatne programe koji su privukli više stotina, ako ne i tisuću gledatelja, među kojima se nalazio i značajan broj turista.

Na tim programima varaždinski folkloraši izvodili su koreografije zagorskih pjesama i plesova, a sve nastupe završili su tako da su gledatelje pozvali da im se pridruže u završnom plesu, zagorskoj polki koju je u nekim situacijama plesalo i više od 50 osoba. Na taj način Varaždinci su i Škotima i turistima priuštili nesvakidašnji događaj koji će im zasigurno ostati u sjećanju te su još jednom u svojem stilu potvrdili da su najbolji ambasadori Varaždina u inozemstvu.

Osim u Edinburghu, VFA je slične nastupe izveo i u nekoliko drugih škotskih gradova i lokacija. U nedjelju, 16. srpnja, nastupali su na popularnim izletištima u okolici grada Falkirka, podno monumentalne skulpture Kelpiesa te pokraj The Falkirk Wheel, brane koja spaja dva kanala između kojih je visinska razlika 30 metara.

U četvrtak, 20. srpnja, VFA je posjetio grad Perth te priobalni ribarski gradić Anstruther, popularno ljetovalište u kojem se može pojesti navodno najbolji fish and chips u Britaniji. Uz Varaždince, na spomenutim lokacijama nastupali su i domaćini, Dunedin Dancers, te španjolska folklorna skupina s Mallorce, Balladors des Raiguer.

Finale festivala bilo je rezervirano za gala koncert u edinburškom kazalištu Church Hill na kojem su uz škotsku, španjolsku i hrvatsku grupu nastupale i poljska te kineska nacionalna manjina iz Edinburgha. Na tom je koncertu VFA izveo koreografije prigorskih te pjesama i plesova sela Ždala u Podravini. Posljednjeg dana festivala, u subotu 22. srpnja, sve su grupe zajedno održale koncert u prekrasnom dvorcu Stirling Castle.

Osim što su dobili priliku nastupati na predivnim lokacijama diljem Škotske, članovi Varaždinskog folklornog ansambla iz prve su ruke upoznali škotsku kulturu. Dio članova ansambla bio je smješten po obiteljima u kojima su iskusili škotske navike i način života. Varaždinci su imali prilike probati i neke gastronomske specijalitete - tradicionalno jelo haggis (krvavice od ovčjih iznutrica), hogroast iliti pulled pork sandwich (sendvič od trgane svinjetine) te spomenuti fish and chips u Anstrutheru.

Uz brojne nastupe, svakoga dana u školi u kojoj je bila baza festivala održavale su se radionice na kojima su folkloraši jedni drugima pokazivali svoje narodne plesove. Varaždinci su drugim grupama pokazali enzericu, staro sito, kuritare, prigorski drmeš i druge plesove. Večernji su sati bili rezervirani za ceilidh, tradicionalne škotske plesne zabave na kojima su se ovom prilikom osim škotskih plesali i hrvatski, poljski te španjolski plesovi. Radionice su održali i glazbenici koji su u svojevrsnom jam sessionu razmjenjivali melodije narodnih pjesama.
Zanimljivo je da je jedan od članova Dunedin Dancersa Japanac, Yoshi Shibasaki. On je prije više od 20 godina došao u Edinburgh na studij i tada se priključio Dunedin Dancersima kako bi što više naučio o škotskoj kulturi. No prije toga bio je član jedne folklorne skupine u Japanu i s njima je plesao čak i neke hrvatske plesove, točnije Ćiru (napjev uz slavonsko kolo) i Kiša pada, neven vene (posavsko kolo). Varaždinski folklorni ansambl je na jednom ceilidhu za njega zapjevao i zaplesao ta kola, a Shibasaki se još uvijek sjeća riječi i koraka!

U malo slobodnog vremena članovi VFA razgledali su i neke druge lokacije kao što je Edinburgh Castle. No ne žale zbog zahtjevnog rasporeda jer svatko može turistički doći u Edinburgh, no zaista rijetki dobe prilike nastupati pred stotinama ljude na spomenutim lokacijama.

Osim što su vidjeli brojne škotske znamenitosti, Varaždinci su na putu do Edinburgha i natrag stali i razgledali belgijski Brugge te njemački Koblenz. S obzirom na to da je Koblenz grad prijatelj grada Varaždina, u tamošnjoj gradskoj vijećnici održan je svečani prijem s predstavnicima gradskih vlasti u organizaciji lokalnog Hrvatsko-njemačkog društva. VFA se nada da je to tek početak buduće suradnje s Koblenzom.

Valja spomenuti i da je put od Varaždina do Edinburgha trajao impresivnih 44 sata, no osim što im je to omogućilo razgledavanje Bruggea i Koblenza, poseban doživljaj bio je vožnja trajektom od francuskog Dunkirka do engleskog Dovera.

Škotsku turneju Varaždinskog folklornog ansambla financijski su podržali Ministarstvo kulture, Varaždinska županija te brojni sponzori bez čijih donacija ovo ne bi bilo moguće, stoga im se ovim putem članovi ansambla iskreno zahvaljuju.

Program VFA za turneju pripremili i uvježbali su umjetnički voditelj ansambla Pjerino Hrvaćanin, plesni voditelji Tim i Fin Hrvaćanin, voditeljica pjevanja Maja Delić te voditelj tamburaške sekcije Matija Auker.