Varaždinske barokne večeri predstavljene u Pečuhu

VV | 10.7.2017. u 17:03h | Objavljeno u Društvo

Inozemna predstavljanja 47. Varaždinskih baroknih večeri nastavljena su jučerašnjim predstavljanjem u mađarskom gradu Pečuhu. U tamošnjem reprezentativnom prostoru Kuće civilnih zajednica okupili su se brojni uzvanici i mediji koji su imali prigodu upoznati Varaždinske barokne večeri i program ovogodišnjeg festivala čija je zemlja partner Mađarska.

- Povodom 25. godišnjice mađarskog priznanja Republike Hrvatske i Dana državnosti iznimno sam ponosna što smo mogli prirediti promociju 47. Varaždinskih baroknih večeri u Pečuhu. Ovo je uistinu jedan lijepi događaj na kojem se okupilo stotinjak uzvanika i vjerujem da će barem dio njih nazočiti koncertima u Varaždinu - naglasila je generalna konzulica RH u Pečuhu mr. sc. Vesna Haluga, koja se u protekle tri godine svog mandata intenzivno zalagala za suradnju između dvije zemlje, posebice u pograničnom području, povezivanju gradova i kulturnih institucija, kao i hrvatske manjine koja je u Pečuhu brojna s institucijama, općinama i gradovima, s obzirom da kako kaže, premalo znamo jedni o drugima.

Iznimno zadovoljni promocijom u Pečuhu bili su i organizatori Varaždinskih baroknih večeri. Ravnatelj Festivala Davor Bobić u prigodnom je govoru predstavio program VBV-a, ali i naglasio da svaki put kada dođe u Pečuh osjeća se kao kod kuće.

- Razlog tomu je i velika hrvatska zajednica koja ovdje živi, hrvatsko srce koje kuca u Mađarskoj i stvarno je prekrasno ovdje predstavljati naš barokni festival - dodao je Bobić.

Bila je ovo treća promocija VBV-a u Mađarskoj nakon Budimpešte i Zalaegerszega.

- Vjerujem da smo privukli velik broj gostiju ovim promocijama u Varaždin i svakako računamo na to da ćemo dugoročno surađivati s mnogim mađarskim kulturnim institucijama, gradovima partnerima i turističkim zajednicama. Rekao bih da je ovo početak sjajne suradnje u idućim godinama - istaknuo je Raymond Rojnik, organizator VBV-a.

Promociji u Pečuhu nazočili su i predstavnici Kluba mecena VBV-a, te zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak.

- Varaždinske barokne večeri najveći su varaždinski brand i inozemna promocija iznimno je bitna. Drago mi je da u ime Varaždinske županije mogu dati podršku Varaždinskim baroknim večerima i suradnji Hrvatske i Mađarske. Veselim se Varaždinskim baroknim večerima, jer prema najavama bit će to još jedan spektakularan događaj s jednom mađarskom notom koja će zasigurno biti zanimljiva - naglasio je zamjenik župana Paljak.

U popratnom glazbenom dijelu promocije nastupili su varaždinska mezzosopranistica Sofija Cingula, Andrija Maronić na cimbalu, Igor Paro na teorbi i baroknoj gitari, te glumac Zoran Kelava. Otvorena je u Kući civilnih zajednica, upravo u povodu 25. mađarskog priznanja Lijepe naše i izložba radova majstora tradicijskog obrta, medičara i voskara radionice „Blažeković“ iz Osijeka, višegodišnjih partnera Varaždinskih baroknih večeri koji su u Pečuhu predstavili hrvatske licitare, simbol hrvatskog identiteta, čije je umijeće izrade uvršteno i na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine.

Za vrijeme svog posjeta Pečuhu, članovi Kluba mecena posjetili su Konzulat RH, kao i Ured Hrvatske državne samouprave i Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj, a nazočili su i svečanom prijemu u povodu Dana državnosti RH. Predstavljanje varaždinskog baroknog festivala u Mađarskoj bit će nastavljeno promocijom u Szombathelyu.