Varaždinka Tea Požgaj osvojila prvu nagradu na međunarodnom natjecanju pjevača u Osijeku Foto: Tea Požgaj / privatna arhiva

Varaždinka Tea Požgaj osvojila prvu nagradu na međunarodnom natjecanju pjevača u Osijeku

| 8.5.2017. u 11:15h | Objavljeno u Društvo

Velik uspjeh na 5. međunarodnom natjecanju pjevača Lav Mirski, održanom 5.-7. svibnja u Osijeku, ostvarila je 23-godišnja Tea Požgaj iz Varaždina, točnije iz Poljane Biškupečke.

U konkurenciji više od 100 natjecatelja iz Austrije, Mađarske, Češke, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske osvojila je 1. nagradu u kategoriji pjevača rođenih 1993. i mlađih (4. kategorija). Natjecanje Lav Mirski organizira Umjetnička akademija u Osijeku u sklopu Međunarodnog festivala vokalne glazbe InterVox, a natjecatelji su raspoređeni u sedam kategorija, ovisno o uzrastu i vrstama glazbenih djela.

Tea Požgaj studentica je završne, 5. godine studija solo pjevanja na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi profesorice Nelli Manuilenko, dugogodišnje prvakinje HNK Split i poznate operne dive iz Ukrajine koja već 25 godina živi u Hrvatskoj. Iz klase prof. Manuilenko na natjecanju je nastupilo čak petero studenata, koji se mogu pohvaliti s četiri prve i jednom 2. nagradom.

- Još uvijek sam malo u šoku, jer ovo mi je prvo natjecanje otkako sam na akademiji. Kolege koji su slušali moj i druge nastupe rekli su mi da bih mogla biti prva, no zaista nisam očekivala da ću biti najbolja u svojoj kategoriji. Iznenadilo me, ali bila sam presretna kad sam vidjela rezultate, tim više što sam osvojila visok broj bodova - još uvijek pod dojmom uspjeha na natjecanju rekla nam je ova mlada operna pjevačica.

S obzirom da je pri kraju studija, osvrnula se i na planove za budućnost koja i nju, kao i brojne druge mlade ljude, vodi izvan granica Hrvatske.

- Već petu godinu radim u splitskom HNK-u kao honorarni zaposlenik u zboru. Kazalište me jako zanima i vidim se u tome, a budući da je Hrvatska mala i situacija je takva kakva jest, mladima se rijetko daju prilike i, nažalost, malo se novca daje za kulturu, teško da se ovdje može uspjeti. Planiram odlazak van Hrvatske, prvo sam planirala upisati postdiplomski studij u Austriji, ali to je financijski vrlo zahtjevno i treba sve isplanirati i uskladiti - ukazala je Tea Požgaj.

No, prije toga imat će važnu ulogu u projektu koji pripremaju studenti splitske akademije.

- Pripremamo Tijardovićevu operetu "Kraljica lopte", koja je posljednji put izvedena prije 91 godinu, davne 1926. godine. Inicijativu je pokrenuo Studentski zbor Umjetničke akademije u Splitu, a ja sam na audiciji dobila naslovnu ulogu Mile, i to će mi ujedno biti i diplomska uloga - istaknula je Tea.

Opereta "Kraljica lopte", koju je Ivo Tijardović posvetio nogometnom klubu Hajduk, bit će izvedena u lipnju, a Tea kaže da je svjesna važnosti ovog djela za grad u kojem studira.

- "Kraljica lopte" puno znači za Split, ali i za mene. Ujedno mi je to veliki izazov, s obzirom da za ulogu moram svladati splitski dijalekt. Iako već pet godina studiram u Splitu, nisam baš "pokupila" njihov govor, no vježbam i mislim da neće biti problema s time - s osmjehom je zaključila Tea.

Spomenimo da su na natjecanju u Osijeku sudjelovale i polaznice Glazbene škole u Varaždinu Martina Roža i Vinka Siladi, koje su nastupile u 1. kategoriji (rođeni 1999. i mlađi), a obje su osvojile drugu nagradu.