VAFI i Art-kino iz Rijeke zajedno u organizaciji VAFI-ja, koji ima novi vizual

VV | 18.12.2017. u 10:06h | Objavljeno u Društvo

Kao što su organizatori najavili, ove godine na zatvaranju 8. VAFI festivala, od 2018. godine, festival mijenja ime, a osim u Varaždinu, bit će održan i u Rijeci.

9. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin/Rijeka održava se od 28. svibnja do 3. lipnja 2018. godine – prva tri dana u Rijeci, a zatim od četvrtka do nedjelje u Varaždinu i to u suradnji s Italijom kao zemljom partnerom.

– Nakon osam realiziranih izdanja VAFI festivala odlučili smo uvesti nekoliko novina u sam Festival od kojih je najbitnija ona vezana uz suradnju s Javnom ustanovom Art-kino iz Rijeke koja postaje organizator manifestacije uz Varaždinsku VANIMU. Ne želimo dopustiti da sam festival stagnira, te smo se odlučili za navedeni korak nakon dužeg vremena međusobne suradnje. Art-kino je jedna od vodećih ustanova u Rijeci ne samo u razvoju audiovizualne djelatnosti na području grada, već i u pripremama za Europsku prijestolnicu kulture. Čast je surađivati s jednom od vodećih ustanova u audiovizualnoj djelatnosti u Hrvatskoj, kao i s gradom koji se priprema preuzeti titulu Europske prijestolnice kulture 2020. – rekao je Hrvoje Selec, direktor festivala

Uz navedeno i sam koncept Festivala je promijenjen i sad nosi ime VAFI & RAFI. Riječ je o dvije sekcije – VAFI predstavlja dio gdje se natječu animirani filmovi koje su radila djeca i mladi do 18 godina starosti (u tri već poznate kategorije: MINI, MIDI i MAXI), dok RAFI predstavlja dio festivala gdje se natječu profesionalni animirani filmovi za djecu i mlade u četiri kategorije namijenjene za dobne skupine (0-6, 7-10, 11-14 i 15-18 godina starosti).

Počele su i prijave animiranih filmova na VAFI & RAFI festival, a traju sve do 31. siječnja 2018. godine. Po završetku prijava selekcijska komisija će iste pregledati, a koji animirani filmovi su ušli u natjecateljsku konkurenciju, saznat ćemo krajem ožujka. Više informacija o prijavama i o samom Festivalu možete pogledati na internetskim stranicama www.vafi.hr .

Treću akademsku godinu za redom studenti Sveučilišta Sjever na Odjelu za multimediju, oblikovanje i primjenu radili su plakat za 9. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin/Rijeka u sklopu kolegija Grafičkog dizajna. Najbolji plakat, koji organizatori posvećuju Italiji kao zemlji partneru, izradila je Marija Balen. Marija će s organizatorima festivala nastaviti suradnju oko daljnje izrade grafičkih materijala.

– Prekrasna i kulturno bogata Italija, zemlja partner ovogodišnjeg 9. VAFI & RAFI festivala, otvara mnogobrojne mogućnosti za odabir glavnog motiva za izradu grafičkih materijala. Sužavanjem izbora i realizacijom nekolicine najboljih, odlučila sam se za Pinocchija, glavnog junaka istoimene novele talijanskog pisca Carla Collodija. Ovim putem se zahvaljujem Sveučilištu Sjever na pruženoj prilici, te organizatorima VAFI & RAFI festivala koji su prepoznali moj trud i odabrali Pinocchija kao ovogodišnji motiv – ispričala je studentica Marija Balen.

– Suradnja s VAFI & RAFI festivalom pruža mi izrazito zadovoljstvo. Vjerujem da će mi iskustvo rada na takvom projektu biti i vrijedna stavka u životopisu. Voljela bih se nastaviti razvijati u tom smjeru i u budućnosti se baviti grafičkim dizajnom. Nema ljepšeg nego baviti se onime što te ispunjava – zaključila je Marija.

Organizatori festivala zahvaljuju profesorima sa Sveučilišta Sjever, izv. prof. dr. sc Ivani Žiljak Stanimirović, izv. prof. dr. sc. Mariju Tomiši, doc. art. Robertu Gečeku i Snježani Ivančić Valenko, pred. na uspješnoj suradnji.

Označeno u