Upišite se u Varaždinski folklorni ansambl do kraja listopada

| 7.10.2017. u 20:05h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski folklorni ansambl (VFA) započeo je s upisom novih članova u svoje sekcije kako bi i novim generacijama prenijeli bogatstvo hrvatske tradicijske kulture. Upisi traju do kraja listopada, a u nastavku pročitajte više o tome čime se VFA bavi i kako se njegovi članovi izgrađuju kao umjetnici i kao osobe. Često se u javnosti folklor svodi na usputnu rekreaciju i razne općinske smotre, no za nas je folklor izvedbena umjetnost koja uključuje plesanje, pjevanje, sviranje i kostimografiju, i po tome nije nimalo manje zahtjevna ili manje umjetnički vrijedna od opere, baleta ili suvremenog plesa, rekao nam je Tim Hrvaćanin, voditelj plesnog dijela ansambla. Mnogi koji su kao djeca pristupili ansamblu, zaljubili su se u folklor i do danas su vjerni članovi, poput Anamarije Habunek.

Visoka razina kvalitete

– Anamaria Habunek počela je plesati u nižim razredima osnovne škole. Sada studira u Zagrebu, ali je još uvijek aktivna članica ansambla, koja gotovo svaki vikend dolazi u Varaždin na probe i nastupe. No ljubav prema folkloru nema granice, ona je proteklih deset godina s ansamblom proputovala 15-ak europskih država, od Ukrajine do Škotske, a već je dvije godine članica i Folklornog ansambla SKUD-a Ivan Goran Kovačić iz Zagreba. I neki drugi plesači bili su ili su još uvijek članovi zagrebačkih folklornih društava, u kojima su za vrijeme studija odlučili proširiti svoja folkloraška iskustva – rekao je Tim Hrvaćanin.

Svima je poznato da su sastavni dio života jednog folkloraša brojna putovanja, no o čemu je tu zapravo riječ?
– Riječ je o festivalima folklora koji se održavaju diljem svijeta i na kojima folklorne skupine različitih naroda predstavljaju svoju kulturu kroz ples, pjesmu, glazbu i nošnju. Lijepo je putovati, lijepo je razgledavati Istanbul i Edinburgh, no cilj naših putovanja nikada nije turistički posjet nekog grada ili države, već sudjelovanje na festivalima folklora, i to na velikim, značajnim, prestižnim festivalima. Međunarodna organizacija CIOFF ogranak je UNESCO-a zadužen upravo za tradicijsku kulturu, a ujedno i nadzire funkcioniranje folklornih festivala. Festivali koji se održavaju pod zastavom CIOFF-a garantiraju visoku razine kvalitete, kako samog festivala tako i skupina koje na njemu sudjeluju. Da, mnogo folklornih društva putuje u inozemstvu, ali na kojekakve smotre i manifestacije, a zaista se mali broj ansambala uspijeva probiti na vrhunske CIOFF-ove festivale. VFA je od osnutka 1998. godine kontinuirano prisutan upravo na CIOFF-ovim festivalima, na kojima predstavlja Varaždin i hrvatsku kulturu, što je već samo po sebi potvrda kvalitete ansambla – objasnio je.

Izraz predaka

Tradicijska kultura je važna zato što je to naša kultura. Naime, tradicijska kultura nema autora, ona ne pripada nikome pojedinačno, već zajednici, dodaje Tim Hrvaćanin. Pjesme i plesovi prenosili su se usmenom predajom s koljena na koljeno, u njihovu srž ugrađena je kultura jednog naroda.

– Ne zaboravimo da je folklor zapravo narodna umjetnost, način na koji su se naši preci umjetnički izražavali. U pjesme i plesove upisali su svoju svakodnevicu, svoje emocije, radost i patnju. Svi mi koji se bavimo folklorom čuvamo našu tradiciju od zaborava, iako i sami ponekad zaboravimo da je ta tradicija zapravo naše nasljeđe i da ima mnogo veću vrijednost od nešto prolivenog znoja za vrijeme probe. U Varaždinskom folklornom ansamblu težimo tome da folkloru zaista i pristupimo kao umjetnosti. Zapravo je narodna umjetnost, koja je nekad bila sastavni dio života, danas postala scenska umjetnost, odnosno pjesme i plesovi koje su stvorili naši preci danas koristimo kao materijal za umjetničku izvedbu na sceni – zaključio je.