U varaždinskom HNK-u publika uživala uz Večer portugalske glazbe

VV | 28.3.2018. u 08:48h | Objavljeno u Društvo

Isabel Vaz, portugalska violončelistica s nizozemskom adresom i Vasco Dantas, pijanist s više od 50 nagrada na međunarodnim natjecanjima, u Koncertnoj dvorani varaždinskog kazališta priuštili su publici jedinstven glazbeni doživljaj-večer portugalske glazbe. 

- Prvi put smo u Hrvatskoj. Naše je rekao bih poslanje prenijeti portugalsku glazbu koja nije toliko poznata u Europi, a postoji mnogo divnih skladatelja i djela koja su zaboravljena, a želimo je prikazati publici i upoznati je s njenom vrijednosti - istaknuo je Dantas, mladi pijanist koji iza sebe ima brojne nastupe s orkestrima širom Europe.

Izabrali smo raznovrsna djela skladatelja od onih koja su nastala na početku 20-tog stoljeća pa do suvremenih autora. Primjerice koncert smo započeli s djelom jednog od najvećih portugalskih skladatelja i dirigenata Fernarda Lopes Gracea i njegovom obradom tri portugalske tradicijske skladbe. Izabrali smo i Sonatu za violončelo i klavir portugalskog skladatelja Branca, koji je studirao u Parizu, pa se u njegovim djelima osjeća utjecaj francuske glazbe. Tu je i uspavanka posvećena majci Davida de Souze, koja, rekla bih, donosi slušateljima duh Portugala, dodala je Vaz, violončelistica koja uz solističku karijeru ovjenčanu i brojnim prestižnim nagradama i radi i kao umjetnička voditeljica Međunarodnog komornog glazbenog festivala u pokrajini Algarve na jugu Portugala.

Na koncertu u Kazalištu bio je i veleposlanik Portugala u RH Jorge Manuel da Silva Lopes, koji se osvrnuo na kulturne veze između Hrvatske i Portugala, ali i početak svog mandata.

- Drugi dan na početku svog mandata došao sam u Varaždin na otvorenje Varaždinskih baroknih večeri i rekao bih da je to bio najljepši mogući način za započnem rad u Hrvatskoj. Drago mi je da se razvijaju kulturne veze između Hrvatske i Portugala u svim granama umjetnosti - rekao je.

Koncert je održan u organizaciji Koncertnog ureda Varaždin, koji upravo ovakvim koncertima želi ljubiteljima glazbe u Varaždinu omogućiti upoznavanje glazbe nastale širom Europe i svijeta i druženje s vrsnim glazbenicima.

Označeno u