U srijedu promocija knjige "Dječak s kolutom" o kolekcionarstvu Vladimira Malogorskog

N.L./VV | 5.12.2016. u 10:50h | Objavljeno u Društvo

U povodu 90. godišnjice rođenja Miljenka Stančića (1926. – 1977.) i uz Dan grada Varaždina, Gradski muzej Varaždin organizira u srijedu, 7. prosinca, u palači Sermage, predstavljanje knjige Dječak s kolutom ili Moj život u umjetnosti, objavljene u povodu 55 godina kolekcionarske djelatnosti Vladimira Malogorskog.

Knjiga opisuje životni put i stvaranje vrijedne zbirke umjetnina poznatoga varaždinskoga kolekcionara i istaknutog gospodarstvenika, koji je tijekom proteklih desetljeća prikupio više od 1500 djela hrvatskih akademskih umjetnika te umjetnika hrvatske naive. Među njima su zbirke radova Ivana Rabuzina, Ivana Lackovića Croate i Slavka Stolnika, a po broju i raritetnosti izdvaja se zbirka Ivana Generalića, s više od 400 crteža, od kojih su njih dvadesetak predlošci za antologijska ulja. U Zbirci Malogorski su i pojedinačni radovi hrvatskih slikara iz međuratnog razdoblja i moderne: M. C. Crnčića, M. Račkoga, O. Hermana, Lj. Babića, F. Šimunovića, I. Režeka, M. Tartaglie i drugih.

Osim likovnih djela, kolekcionar Malogorski prikupio je i opsežnu dokumentaciju o pojedinim umjetnicima, pa je zbirka tim vrednija jer omogućuje cjelovitiji uvid u njihovo stvaralaštvo.

Urednik knjige Dječak s kolutom je mr. sc. Denis Peričić, a predstavit će je, uz Vladimira Malogorskog, Marijan Špoljar, mr. sc. Ernest Fišer i dr. sc. Ivan Čehok. Program počinje u 19 sati. Ulaz je besplatan.