U sklopu Srijede u Muzeju izložba likovnog umjetnika Darka Fritza

J.Š./Varaždinske vijesti | 12.3.2019. u 10:38h | Objavljeno u Društvo

U sklopu Srijede u Muzeju 13. ožujka, u palači Sermage otvara se izložba likovnog umjetnika Darka Fritza pod nazivom Zamišljene budućnosti. Izložba Darka Fritza otvara se u 19 sati, a za razgled je postavljena do 7. travnja.

Kako i sam autor ističe, promišljajući zamišljene budućnosti možemo istaknuti pitanje: je li doista danas lakše zamisliti kraj svijeta nego kraj kapitalizma (Jameson, 2003.) nakon filozofskog propitivanja „kraja utopije“ (Marcuse, 1967.)? Polazišna točka projekta „Zamišljene budućnosti“ je propitivanje vizija budućnosti, prikazanih kroz urbanistički razvoj grada. U ovom slučaju projekt promiče propitivanje naslijeđa socijalnog vizionarstva i ostavštine „utopijskog urbanizma“ 1960-ih i današnje društvene osviještenosti kroz problem planiranja gradskog prostora. Urbanisti već prije Drugoga svjetskog rata zamišljaju širenje grada Zagreba na jug, preko rijeke Save. Vlado Antolić 1950-ih predlaže regulacijski plan grada koji se 1962. prezentira političarima i javnosti kroz planove i maketu Južnog Zagreba, kasnije nazvanog Novi Zagreb. Planovi su se odmah počeli provoditi i djelomično su ostvareni u sljedećih nekoliko desetljeća.

Darko Fritz (r. 1966.) je likovni umjetnik, istraživač povijesti medijske umjetnosti, kustos, grafički dizajner i oblikovatelj izložbi. Studirao je arhitekturu u Zagrebu i vizualnu umjetnost na Rijksakademie van Beeldende Kunsten u Amsterdamu. U svom umjetničkom radu nastoji premostiti jaz između suvremene i medijske umjetnosti te koristi razne medije (grafika, fotografija, video, internet itd.) kritički prateći razvoj tehnologije koja mijenja društvo, no ostvaruje i niz projekata u netipičnim medijima (regulacija tramvajskog prometa, hortikulturalne instalacije...). Izlagao je umjetničke radove i radio kao kustos na mnogobrojnim izložbama i projektima diljem svijeta. Predsjednik je udruge i voditelj prostora medijske i suvremene umjetnosti siva) (zona u Korčuli od 2006. godine. Član je strukovnih udruga HDLU (likovna umjetnost), ULUPUH (oblikovanje) i AICA (likovni kritičar).

 

Označeno u