U sinagogi u srijedu izložba o prešućivanom genocidu nad Romima

VV | 25.9.2017. u 08:42h | Objavljeno u Društvo

U srijedu 27.rujna u 17 sati u bivšoj sinagogi u Varaždinu otvara se izložba “Miranda-Holokaust Roma“. Izložba je nastala 2011. godine u Finskoj. Autor izložbe vodeći je svjetski autor-Rom, kulturni savjetnik Veijo Baltzar, a izložba je plod suradnje sa 14 evropskih arhiva, Fondacijom Anne Frank(NL), Sveučilištem iz Helsinkija (FI) i Muzejom Romske kulture (CZ).

Izložba govori o prešućivanom genocidu Roma tijekom 2. svjetskog rata kroz autentičnu priču Mirande, u Slovačkoj rođene preživjele žrtve Holokausta Roma.

Umjesto da bude fokusirana na grozote Holokausta ili žrtve Roma, izložba priča kroz umjetnost i iznosi vrijednosti, dušu i kulturu romskog naroda u prošlosti i sadašnjosti.

Izložba „Miranda“ je od 2012. godine obilazila Finsku, uključujući i Finski Nacionalni muzej 2013.-2014., te je dosegla brojku od milijun posjetitelja. 15.veljače 2017. izložba je u prisutnosti bivše predsjednice Finske Tarje Halonen krenula i na svjetsku turneju. U okviru projekta „Kroz Mirandine oči“, financiranog kroz program EU „Europe for Citizens“, izložba će obići 20 evropskih država.

29.lipnja 2017. izložbom u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci u Zagrebu, a u prisustvu izaslanika Predsjednice Hrvatske, kao i člana Hrvatskog Sabora Veljka Kajtazija krenula je hrvatska turneja izložbe.

Izložba je privukla mnogo pozornosti kao prva međunarodna izložba o Holokaustu koju su realizirali sami Romi. Pokrovitelj izložbe bivši je Finski premijer g.Paavo Lipponen.

Izložbu će otvoriti njen autor, g.Veijo Baltzar, a otvorenje će uveličati i g.Veljko Kajtazi, zastupnik nacionalnih manjina Hrvatskog Sabora.

Izložba će trajati do 8.listopada i biti otvorena za razgled svaki dan od 10 do 13 sati i od 17 do 20 sati.