U petak 26. siječnja, otvorenje izložbe Aleksandra Bezinovića Galerijskom centru

VV | 26.1.2018. u 13:12h | Objavljeno u Društvo

U petak 26. siječnja u 19 sati u Galerijskom centru Varaždin (Uska 7) otvara se izložba slika Aleksandra Bezinovića:"Oblak iznad Sretnog zmaja".

Izložba se otvara u Noći muzeja, kada će galerija za razgled biti otvorena do 23 sati.

Godine 1954. Japanski tunolovac Sretni zmaj br 5 (Daigo Fukuryū Maru) s 23-članom posadom neplanirano je ozračen prilikom najrazornije pokusne eksplozije termonuklearne bombe u području Bikini otočja na Tihom oceanu. Nuklearni pokus SAD-a pod nazivom Castle Bravo uz dugogodišnji niz sličnih eksplozija pretvorio je jedan od simbola prirodnog raja u simbol smrti i uništenja novog doba.

Fotografije gljivolikog atomskog oblaka bude u suvremenom čovjeku nikad proživljene uspomene i slike užasa. Iako je simbol uništenja i tehnokracije, sam po sebi je nebitan u odnosu na posljedice koje nisu vizualno zastupljene u tolikoj mjeri. Ono što je u prirodi oblaka vidljivo nije odraz stvarnog stanja stvari. Ono što je u makro svijetu vidljivo i intuitivno samo je iluzija onoga što potvrđuje znanstveni eksperiment u kontroliranim uvjetima. Za posadu Sretnog zmaja tog nesretnog dana sunce je izišlo na zapadu.