U novomarofskom Rabuzinu predavanje "Duh mjesta i interpretacija kulturne baštine"

J.Š./Varaždinske vijesti | 16.4.2019. u 20:18h | Objavljeno u Društvo

U Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu, u srijedu 17. travnja u 18 sati, a u sklopu Rabuzinovih dana, održat će se zanimljivo predavanje Dragane Lucije Ratković Aydemir iz tima MUZE iz Zagreba, koji se posljednjih godina uspješno bavi projektima interpretacije kulturne baštine. Tema je " Duh mjesta i interpretacija kulturne baštine".

- Inače, jedan od najpozantijih projekata na kojima su MUZE radile je "Ivanina kuća bajki" u Ogulinu i Eko muzej Batana u Rovinju. Također, trendovi u kulturi i turizmu se mijenjaju i zahtjevaju od lokalne zajednice koja upravlja svojom kulturnom baštinom, stalna educiranja i praćenje novih načina interpretiranja vrijednosti koje imaju - kažu iz TZ Novog Marofa, dodajući da je predavanje otvoreno za javnost te su dobrodošli svi koji žele naučiti nešto novo i na taj način pridonijeti zajednici u kojoj žive.

Dragana Lucija Ratković Aydemir završila je studij komparativne književnosti i povijesti umjetnosti u Zagrebu, a stručnim usavršavanjem u Fondaciji Marcel Hicter iz Bruxellesa stječe Europsku diplomu iz kulturnog menadžmenta. Nakon desetogodišnjeg rada u Ministarstvu kulture na poslovima zaštite kulturne baštine i UNESCO-ve stipendije u Poljskoj, godine 2005. osniva u Zagrebu tvrtku MUZE, prvu za upravljanje projektima u kulturi i turizmu u Hrvatskoj. Spajajući znanja iz područja zaštite kulturnih dobara, muzeologije i interpretacije baštine, kulturnih politika i kulturnog turizma s vještinama kulturnog i baštinskog menadžmenta, Dragana Lucija sa svojim timom djeluju kao partner u procesu kvalitetnog planiranja i profesionalnog upravljanja projektima interpretacije i prezentacije baštine i osmišljavanja doživljajnih atrakcija za posjetitelje diljem Hrvatske. Potpredsjednica je Hrvatske udruge za interpretaciju baštine «Interpretirajmo Hrvatsku» i Nacionalne udruge za interdisciplinarno djelovanje na području baštine i turizma, nacionalna koordinatorica udruge Interpret Europe te članica više strukovnih udruženja poput ICOM-a i ORACLE-a.