U Muzeju hrvatskog vatrogastva otvorena izložba "Karikaturom protiv požara"

Varaždinske vijesti | 4.2.2019. u 09:11h | Objavljeno u Društvo

Muzej hrvatskog vatrogastva i ove je godine sudjelovao u manifestaciji "Noć muzeja", u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva.

U petak, od 18 do 23 sata, zabilježeno je preko 1000 posjeta, što predstavlja rekordan broj posjetitelja na do sada održanim manifestacijama u Muzeju. Program je započeo radionicom crtanja karikatura, koju je vodio Damir Novak. Na radionici je, koristeći aplikaciju za crtanje, na zanimljiv način više od 80 djece upoznao s osnovama crtanja karikatura. Polaznici su brzo uhvatili ruku i nacrtali prve karikture na temu vatrogastva.

 IMG_4981_1.jpg

Otvorenju izložbe "Karikaturom protiv požara" autora Damira Novaka su prisustvovali glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, predsjednici VZŽ Varaždinske Nedeljko Vukalović, VZŽ Međimurske Mario Medved i VZŽ Osječko - baranjske Nikica Mužević, predsjednik DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Mirko Svetec te brojni predstavnici vatrogasnih organizacija i građani. Okupljene je pozdravila Nina Francetić u ime Hrvatske vatrogasne zajednice.

Spomenula je kako Muzej već 5 godina uspješno sudjeluje u manifestacijama Noć muzeja, a kao glavno događanje u ovogodišnjoj manifestaciji izabrana je izložba radova dugogodišnjeg suradnika HVZ-a Damira Novaka. Voditelj Muzeja Vedran Runjić objasnio je koncept izložbe te se zahvalio svima koji su pomogli u organizaciji ovogodišnje manifestacije.

- Iznimna mi je čast izložiti svoje radove u Muzeju hrvatskog vatrogastva. Posebno me oduševio veliki broj mladih na radionici koju smo održali prije otvaranja - rekao je Novak. Okupljenima se obratio i Slavko Tucaković koji je istaknuo važnost promocije vatrogastva putem karikature, što je ujedno i zanimljiv način za upoznavanje širih masa s protupožarnom preventivom.

- Damir je zajedno s ekipom iz Hrvatske vatrogasne zajednice odradio vrhunski posao u promociji vatrogastva. Siguran sam da nećemo stati na ovoj manifestaciji, nego ćemo priču o vatrogasnoj karikaturi proširiti i dalje - rekao je Tucaković i otvorio izložbu. Uz novu izložbu, posjetitelji su obišli i stalni postav, u kojem su vidjeli nove vitrine s vatrogasnim armaturama i izolacijskim aparatima. Posebnu pažnju je plijenilo odlikovanje Začastni član Hrvatsko - slavonske vatrogasne zajednice, nabavljeno krajem prošle godine.

Svoja vozila i opremu su izložili članovi Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu, DVD-a Strmec Podravski i Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina. Ovogodišnja Noć muzeja je oborila dosadašnji rekord po broju posjeta u Muzeju hrvatskog vatrogastva, što govori o kvaliteti programa koji svake godine privlači sve više posjetitelja. Posebno veseli veliki broj vatrogasnih društava koji su organizirano došli u posjet Muzeju.

noc_muzeja_muzej_vatrogastva_1.JPG

noc_muzeja_muzej_vatrogastva_2.JPG

noc_muzeja_muzej_vatrogastva_3.JPG