U Herzerici predavanje profesorice Štefanec o statusnim privilegijama plemstva

U sklopu Srijede u Muzeju, koja je na rasporedu 29. studenoga u palači Herzer, održava se predavanje pod nazivom Statusni privilegiji plemstva: Od mača do banketa, koje je pripremila dr. sc. Nataša Štefanec, izvanredna profesorica na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Plemićki je sloj u „starom poretku“ stjecao razna prava, prerogative i privilegije koje se u stručnoj literaturi obično sistematizira u nekoliko glavnih skupina (sudska, politička, fiskalna, seniorska i statusna). Sistematizacija nam omogućuje lakši pregled njihova porijekla, razvoja i značaja kroz stoljeća, ali i njihovu komparaciju diljem Europe. Predavanje će prezentirati glavne statusne privilegije plemstva poput aspekata svakodnevnog života, specijalnih insignija, ekskluzivnog članstva i posebnog načina odijevanja i oslovljavanja. Koristeći primjere s hrvatskog i europskog područja, ukazat će se na važnost tih privilegija kao pomno konstruiranih mehanizama kojima se u svakodnevnom životu održavala vidljivost, prepoznatljivost i nadmoć plemićkog sloja prema ostalim dijelovima društva, ali i prema hijerarhijama unutar plemstva.

Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. Suorganizator je Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije.
Ovim programom završava ciklus Srijeda u Muzeju za 2017. godinu, a novi se nastavlja odmah početkom 2018. godine.

O predavačici:
Dr. sc. Nataša Štefanec (r. 1973. u Čakovcu) završila je studij filozofije i povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1997. godine, gdje je 2000. godine i magistrirala. Poslijediplomski doktorski studij, na povijesnom programu, završila je 2004. godine na Central European University u Budimpešti. Od 2001. godine zaposlena je kao znanstveni novak na Zavodu za hrvatsku povijest Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na kojemu je 2006. godine izabrana u znanstveno-nastavno zvanje docenta, a potom 2011. godine u zvanje izvanrednog profesora. Jedan je od pokretača, a trenutačno i zamjenik voditelja Poslijediplomskog doktorskog studija ranog srednjeg vijeka. Autorica je dviju monografija i niza stručno-znanstvenih članaka objavljenih na hrvatskom i nekoliko stranih jezika. Uredila je nekoliko knjiga na hrvatskom i engleskom jeziku, a redovito recenzira i članke za brojne znanstvene i stručne časopise i izdanja. Kao stipendistica bavila se povijesnim istraživanjima i stručno se usavršavala na više sveučilišta i drugih institucija u inozemstvu. U fokusu njezina istraživačkog interesa posebno je povijest ranog novog vijeka, i to povijest plemstva, povijest vojnokrajiških sustava u srednjoj i jugoistočnoj Europi te institucionalno i pravno funkcioniranje habsburško-osmanskog područja, dok se posljednjih nekoliko godina bavi i demografskom poviješću te socio-kulturnim praksama na krajini.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.