U galeriji Dvora Trakošćan otvorene su dvije nove izložbe Foto: B. Težak

U galeriji Dvora Trakošćan otvorene su dvije nove izložbe

Ljiljana Risek | 7.12.2016. u 21:00h | Objavljeno u Društvo

U galeriji Muzejske ustanove Dvor Trakošćan otvorene su dvije zanimljive izložbe. Prva je izložba Vlaha BrangjoliceKalamota – dalje od svjetlosti“, s fotografijama na kojima je autor zabilježio prizore nesvakidašnje divlje ljepote otoka Koločepa (Kalamota je dubrovačko ime za Koločep), najjužnijeg naseljenog otoka u Elafitima.

U istom prostoru otvorena je i izložba slika 60-ak likovnih umjetnika iz Makedonije, naslovljena „Korijeni, portici, portali, putovi i putokazi“. Slike su izrađene u različitim tehnika, od ulja na platnu, akvarela i crteža do sitotiska, digitalnog tiska i raznih kombiniranih tehnika.

Obje izložbe su organizirane u suradnji Dvora Trakošćan, Međunarodnog kluba prijatelja i Doma kulture „Kočo Racin“ iz Skopja. Na svečanosti otvaranja izložbi govorili su ravnatelj Dvora Adam Pintarić i organizatorica kulturnih događanja Milka Knežević, dok je u ime Općine Bednja sve sudionike izložbe i okupljene posjetitelje pozdravio načelnik Mirko Bistrović.

Umjetnike i njihov rad predstavila je kustosica Violeta Kalić, stručna suradnica za vizualne umjetnosti, dizajn i arhitekturu Doma kulture „Kočo Racin“ iz Skopja. Izložbu je otvorio prof. dr. sc. Šime Ivanjko, počasni konzul Hrvatske u Republici Sloveniji.

Kulturni dio programa izveli su polaznici „Dr. Suzuki glazbenog studija“ iz Varaždina pod mentorstvom prof. Damasa Lazića, koji pohađaju poseban glazbeno-edukativni program, prilagođen djeci već od treće godine života.

Izložbe se u dvorskoj galeriji mogu razgledati do 24. prosinca.