Tko vlada svijetom?: Analiza slabljenja američke moći i hegemonije Noama Chomskog

| 16.11.2016. u 17:21h | Objavljeno u Društvo

U svojoj najnovijoj knjizi "Tko vlada svijetom?" Noam Chomsky nudi duboku analizu slabljenja američke moći i hegemonije, odnosno razvoja američke politike nakon 11. rujna 2001., kao i opasnosti pretpostavljanja moći demokraciji i ljudskim pravima.

Pronicljivo i temeljito razlažući aktualnu situaciju u svijetu, Noam Chomsky tvrdi da Sjedinjene Američke Države, zahvaljujući politici koja na prvo mjesto stavlja vojsku i neograničenu predanost održavanju carstva koje obuhvaća go¬tovo cijeli svijet, istodobno izlažu sebe i druge mogućoj katastrofi. Oslanjajući se na širok raspon primjera, od širenja programa ubijanja bespilotnim letjeli¬cama do opasnosti od nuklearnog rata, te kriznih žarišta kao što su Sirija, Irak, Iran, Afganistan, Izrael i Palestina, autor nudi neočekivane i pomno nijansirane spoznaje o funkcioniranju imperijalne moći na ovome sve kaotičnijem planetu.

Profesor emeritus lingvistike i filozofije na MIT-u pritom na izniman način oslikava anatomiju metoda kojima se američke elite sve više oslobađaju svih demokratskih ograničenja moći kojom raspolažu. I dok uspavani širi slojevi stanovništva tonu u ravnoduš¬nost – interesa preusmjerenih na konzumerizam ili mržnju prema najranjivi¬jima – korporacije, financijske institucije, moćnici i bogataši sve više smiju činiti što god ih je volja.

Žestoka, bespoštedna i pedantno dokumentirana, knjiga Tko vlada svijetom?, koju u nas objavljuje Naklada Ljevak - koja je već objavila Hegemonija ili opstanak (2004.), Promašene države (2008.) i Sustavi moći (2013.). - nudi prijeko potrebne spoznaje o središnjim sukobima i opasnostima našega doba. Koliko je u tome uspio, govore i neke od recencija najnovijeg od brojnih njegovih dijela.

- Knjiga Noama Chomskog Tko vlada svijetom? (…) polemičan je tekst čiji je cilj probuditi Amerikance iz samozadovoljna sna. Chomsky smatra da Ameriku treba obuzdati, a argumentaciju za to iznosi vrlo energično. Knjigu trebamo shvatiti kao poziv na okončanje američkog licemjerja, na uvođenje dosljednije principijelne dimenzije u američke odnose sa svijetom, te da kritički promatramo i raščlanjujemo kako američka vlada zapravo iskorištava moć kojoj još nema premca.“ - The New York Review of Books.

 - Chomsky je globalni fenomen. (...) Na području vanjske politike možda je i najčitaniji Amerikanac na svijetu.“ The New York Times Book Review

- Svakome tko želi doznati više o svijetu u kojem živimo... nudi se vrlo jednostavno rješenje: čitajte Noama Chomskog.“ New Statesman