Sve je spremno za 47. Varaždinske barokne večeri, sljedeće godine zemlja partner bit će Japan

| 15.9.2017. u 17:51h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Za tjedan dana počinju 47. Varaždinske barokne večeri, a tom je prigodom danas održana konferencija za novinare.
Ovogodišnja zemlja partner Baroknih večeri je Mađarska, koja u svojem partnerstvu iskazala kao jedna od, ako ne i najboljih, zemlja partnera.

- Mađarska je stvarno jako puno napravila ove godine, nikad nismo imali takvu potporu jedne države u smislu, ne samo medijske podrške, nego i ozbiljnosti pristupa organizaciji. Na Festival dolazi ono najbolje što Mađarska ima - poručio je ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić.

Na odnose dviju zemalja osvrnuo se i ravnatelj Mađarskog instituta dr. sc. Dinko Šokčević.
- Nama je vrlo drago što smo uspjeli sklopiti ovo partnerstvo. Uspjeli smo dovesti najbolje mađarske ansamble ali i razviti regionalne odnose između Varaždina i Mađarske -

Ravnatelj Koncertnog ureda u Varaždinu Raymond Rojnik također je pohvalio Mađarsku kao jednu od najboljih partnera te rekao nešto više o popratnom programu Festivala.
- Pripreme su intenzivne i pri kraju. Ulaznice za svečano otvorenje su rasprodane. Ove godine imamo najbogatiji popratni program Festivala, preko dvadeset programa, od različitih izložba, gastronomske večeri na kojoj će sudjelovati dva vrhunska kuhara i prezentacije grada Zalaegerszega i Szombathelya - rekao je Rojnik, te dodao da će se velik broj koncerata odvijati i van Grada Varaždina, i to čak u četiri županije.

- Duga tradicija, bezbroj prekrasnih koncerata, dojmljivih izvedbi i velik broj gostiju govori u prilog da je to jedna od najvažnijih manifestacija u Hrvatskoj ali i u Europu upravo zbog posebnosti festivala jer se izvodi isključivo barokna glazba - poručila je posebna savjetnica župana Varaždinske županije Natalija Martinčević, te dodala kako je Varaždinska županije ove godine Barokne večeri sufinancirala s 175 tisuća kuna te da će Festival i dalje podržavati.

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok izrazio je dobrodošlicu svim umjetnicima i posjetiteljima Varaždinskih baroknih večeri.
- Barokne večeri nisu samo glazbeni događaj, one su vrata Varaždina u svijet, i uvijek su to bile. Smisao glazbe je univerzalni jezik koji povezuje ljude i zato mi je drago svima poželjeti dobrodošlicu na ovogodišnje Barokne večeri - poručio je gradonačelnik.

Poseban gost ove presice bio je veleposlanik Japana Keiji Takiguchi, koji je potvrdio da će Japan sljedeće godine biti zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri, čime će Japan biti prva zemlja partner iz Azije.
- Iduće će godine biti 25. obljetnica partnerskih odnosa između Japana i Hrvatske i uvjeren sam da će i ova manifestacija, kroz kulturalnu razmjenu, pridonijeti stabilnijim i čvšćim odnosima ove dvije zemlje.
Veleposlanik je ujedno najavio i dva japanska ansambla koja će nastupiti sljedeće godine - orkestar Libera Classica i Bach Collegium, a predvode ih braća Suzuki, Hidemi i Maasaki.