“Škrinja mojih uspomena” Josipa Kropeka za 80-ti rođendan

Napisao/la: Mirko Varga, mr.sc. -

U povodu 80 godina autorova života te 12 godina njegovog plodnog književnog stvaralaštva, Kulturni centar “Ivan Rabuzin” u Novom Marofu bio je domaćin promocije knjige pjesnika i prozaika Josipa Kropeka pod nazivom “Škrinja mojih uspomena”, koju je priredila renominirana nakladnička kuća “Tonimir” iz Varaždinskih Toplica, koju zastupa Stjepan Juranić.

O Kropekovu književnom opusu govorili su u ime izdavača Stjepan Juranić, zatim predsjednik Varaždinskog književnog društva Tugomir Orak, Monika Sakač, prof. Danijela Koren, koja ujedno potpisuje lekturu te recenziju autorove knjige. U glazbenom dijelu programa sudjelovala je grupa “Zlatni akordi”.

 Josip Kropek za sebe će reći da je svestran pjesnik, prozaik i kroničar svog vremena, graditelj i umjetnik, zaštitnik kulturne baštine koji je većinu svog radnog vijeka proveo u Belgiji a sad se vraća svom rodnom zavičaju. Autor ovog djela dosad je objavio čak sedamnaest knjiga, od kojih s posebnim ponosom ističe svoj autobiografski roman “Zagorja sin”. Ponosno ističe:” Sada u smiraj života na pragu svog osmog desetljeća, u potpunosti se vraćam prirodi, domovini, Bogu i čovjeku, onim ljudima koji me vesele i s kojima se dobro osjećam, iako bih mogao na lagodan način živjeti u hotelu, ali to ne želim.
              
 Škrinja mojih uspomena najnovija je lirska zbirka koja obuhvaća 7 ciklusa:”Čovjek i Bog”,”Ja u ljubav vjerujem”, “Ljubav je bol”, “Moja domaja”, “Slatke tajne”, “Suživot s prirodom”te zaključno s ciklusom “Žene”. Čitajući njegove pjesme čitatelj će upoznati autora Josipa Kropeka kao vječitog putnika i radnika, čovjeka realista, kadkad zanesenjaka ali s razlogom ponekad i buntovnika koji se vodi načelom da je egzistencijalne dvojbe moguće razriješiti jedino uz Boga kojemu je u prvom ciklusu ne bez razloga posvetio 33 pjesme.

Recenzentica prof. Danijela Koren posebno ističe: “Tematski i formalno bez bitnih razlika Kropek promišlja o naravi svijeta s pouzdanjem u vjeru te humanost i pravo svakog čovjeka na bolji život, na napredak te čovjeka kao društveno angažiranog pojedinca.”Autor je brižan, sklon vjerovati da prava ljubav još uvijek postoji u ovom novom svijetu.

Takvoj nas ljubavi uči i Hvalospjev ljubavi iz Prve poslanice Korinćanima u kojoj piše: “Ljubav je strpljiva, ljubav je dobrostiva; ne hvasta se, ne oholi se. Nije nepristojna, ne traži svoje, ne razdražuje se, zaboravlja i prašta zlo; ne raduje se nepravdi, a raduje se istini.” Na kraju što nam preostaje, osim vjere, ufanja i ljubavi.

Zaista, samo je troje u našem životu bitno: rođenje, ljubav i smrt. Bez rođenja, dakako nema ni života, kao što nema života bez smrti? A možemo li interval vremena između rođenja i smrti nazvati životom ako nije ispunjen ljubavlju?

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.