Putujući glazbenik iz Perua Valentino Devasco u Čakovcu snima album

| 8.11.2017. u 18:35h | Objavljeno u Društvo

Valentino Devasco, svjetski putnik, putopisac, bloger i glazbenik iz Perua koji putuje po svijetu na svom motoru, kojeg su Varaždinci i Čakovčani dobro upoznali protekle dvije godine, vratio se i otkrio da ovdje snima svoj prvi EP, odnosno mini album.

Snima u studiju Marka Lajtmana „Jazbina“ u Maloj Subotici u Međimurju, a na materijalu će se naći i zvuk saksofona glazbenika Marija Jagca.

– Dio materijala bit će snimljen u Međimurju, a dio u Makedoniji. Za mene je Makedonija ulaz na Balkan, a Hrvatska izlaz, zato sam izabrao te zemlje kao simbole. Album će biti fuzija ska, gipsy, latino i balkanske glazbe – rekao nam je u razgovoru.

U Makedoniji će mu se pridružiti ruski „mariachi“ bend i pjevač Peruanac.

Libertino

Inače, upravo se vratio iz Katalonije, gdje je svjedočio masovnim prosvjedima.

Naime, Katalonija je domovina 7,5 milijuna stanovnika koji se sve gorljivije žele odcijepiti od Madrida odnosno Španjolske. Kad je opisivao stanje u Kataloniji, primijetili smo da se sličan scenarij ostvario u zemljama Jugoslavije.

– Španjolski policajci u civilu poslani su u Kataloniju da izazivaju i započinju nerede. Jedan ribar fotografirao ih je i na društvenim mrežama proslijedio njihove fotografije kako bi Katalonci znali da ih treba izbjegavati. Madrid je poslao čak 15.000 policajaca u Kataloniju, ljudi se boje da će biti „svakog vraga“ – otkrio je.

Boravak u Kataloniji nadahnuo ga je stvaralačkom energijom. Njegov bi se album trebao zvati „Libertino“, sloboda je njegovo najveće nadahnuće, glazba je sloboda, tvrdi, uživa stvarati muziku.

– Posljednje dvije godine kako putujem glazba kao da se sama piše, jer naučio sam kako svirati, ali i u svojem aranžmanu interpretirati lokalne melodije na koje sam nailazio – ustvrdio je priznaući da su mu posljednja putovanja bila iscrpljujuća, ali kreativno nagrađujuća.

Slobodnjački duh

Planira snimiti i album koji bi obuhvaćao obrade pjesama s narodnim melosom koje je „pokupio“ na svojim putovanjima diljem svijeta. – Ne želim da to budu „samo“ obrade. Svaku pjesmu koju obrađujem, nastojim obogatiti novom energijom, dati joj nešto novo, ne- što svoje. Ako to ne uspijem napraviti, ako pjesmi ne mogu udahnuti nešto novo, onda ju i ne želim uzimati – kazao je.

Na putu u Hrvatsku zastao je u poznatom skvotersko-umjetničkom okupljalištu u Mariboru, koje ima naziv Pekarna, te nam je pripovijedao o osebujnim stanarima koje je tamo upoznao i o njihovim neprestanim sukobima sa slovenskom policijom, koja često upada u prostore i pravi racije.

Od tamo je, kaže, također ponio „slobodnjački“ duh. Prošle je godine imao mini turneju sjeverom Hrvatske, nastupao je u Varaždinu, Ivancu, Varaždinskim Toplicama i drugim mjestima, a svoja će iskustva i doživljaje iz cijeloga svijeta podijeliti s nama sigurno i ove godine. Valentino oduševljava zvucima svog najdražeg glazbala – charanga – koji je nalik na ukulele, malo havajsko glazbalo izumljeno krajem 19. stoljeća.

– Reakcije publike na svakom su nastupu, bez iznimke, bile izvanredne, nije im se svidjela samo glazba koju sam svirao na svojem omiljenom instrumentu – charangu, andskom ži- čanom glazbalu – nego i veliki raspon pjesama koje se izvode na drugim instrumentima koje sam prikupio sa svih strana svijeta. Pet tjedana smo živjeli u Varaždinu – dodao je

Označeno u