Promocija monografije slikara Ljubomira Levačića uz izložbu u srijedu

Napisao/la: VV -

Uz monografsku izložbu Ljubomira Levačića, trenutačno postavljenu u Gradskom muzeju Varaždin, u sklopu Srijede u Muzeju, 22. studenoga ove godine, u palači Sermage (Trg M. Stančića 3), predstavlja se monografija o tome akademskome slikaru, nedavno objavljena u nakladi Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Spomenuto izdanje donosi bogat uvid u cjelokupno umjetničko djelovanje Ljubomira Levačića, o čemu u svojim tekstovima govore povjesničar umjetnosti, ujedno i autor stručne izložbene koncepcije, Marijan Špoljar i sâm autor.

Ljubomir Levačić (r. u Čakovcu) diplomirao je slikarstvo na ALU u Sarajevu, gdje je završio i poslijediplomski magistarski studij slikarstva. Poslijediplomski doktorski studij hrvatske kulture apsolvirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu te je autor nekoliko javnih plastika u Hrvatskoj i Austriji. Nagrađivan je za slikarska ostvarenja. Član je HDLU-a Zagreb i predstojnik Katedre umjetničkog područja Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te pročelnik Odsjeka u Čakovcu.

Monografska izložba Ljubomira Levačića, otvorena za razgled do 3. prosinca ove godine, kroz prikaz najznačajnijih radova uvodi nas u pregled njegova dugogodišnjega, kontinuiranoga i plodnoga umjetničkog stvaralaštva u razdoblju od akademskih dana do danas. Na izložbi su zastupljene slike, objekti, prostorne instalacije i fotografije javnih plastika, iz kojih se iščitavaju autorove osnovne odrednice stila, građenoga na geometrijskim postulatima, na tragu minimal arta, čistih, jasnih i sintetiziranih formi. Levačićevu likovnu poetiku Marijan Špoljar okarakterizirao je riječima: „Posve reducirani predmetni svijet, forma koja se uvijek bazira na geometrijskom arhetipu, neutralni ili – barem nenaglašeni – rukopis, baratanje s vrlo ograničenim registrom boje, oprezni ulaz u prostor i labavi okvir discipline temeljna su određenja njegove plastičke produkcije.“

U predstavljanju monografije o Ljubomiru Levačiću sudjeluju izv. prof. dr. sc. Tamara Turza Bogdan, prodekanica Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek Čakovec i autor teksta Marijan Špoljar.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.