Predavanje o braći Seljan i njihovim istraživanjima po Africi i Južnoj Americi Foto: VV arhiva/Krešo Đurić

Predavanje o braći Seljan i njihovim istraživanjima po Africi i Južnoj Americi

J.Š./Varaždinske vijesti | 6.11.2018. u 13:10h | Objavljeno u Društvo

U sklopu Srijede u Muzeju, 7. studenoga, u palači Herzer održava se predavanje pod nazivom "Braća Seljan kroz prašume i pustinju" koje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Ovom izložbom, stavljajući djelovanje braće Seljan u povijesni kontekst i predstavljajući ih kao značajne osobe za hrvatsku i svjetsku kulturu, otvaraju se i važne teme kao što su kolonijalizam, eurocentrizam te fenomen putovanja i putnika, o čemu će na predavanju govoriti Marija Živković, viša kustosica u zagrebačkom Etnografskome muzeju.

Naime, hrvatski putnici i istraživači braća Mirko i Stevo Seljan poznati su po multidisciplinarnim istraživanjima koje su poduzeli na kraju 19. i početkom 20. stoljeća u istočnoj Africi i Južnoj Americi. Na put oko svijeta krenuli su iz rodnoga Karlovca 1899. godine.

Tijekom afričke ekspedicije proputovali su, uglavnom pješice, Egipat, Somaliju, Sudan i Etiopiju, obišavši prostor od 50.000 četvornih kilometara, na kojem su istraživali lokalne plemenske skupine. Nakon kraćeg boravka u Europi, 1903. uputili su se u Južnu Ameriku, na područje nepreglednih pampasa, golemih i neistraženih rijeka i prašuma te ruševina drevnih civilizacija, susrevši se s indijanskim narodima koji nikad dotad nisu vidjeli bijelce.

Svoja istraživanja su dokumentirali, a prikupljene predmete s ekspedicija, fotografije, putne bilježnice, pisma i zemljopisne karte darovali su Etnografskom muzeju u Zagrebu, gdje je ove godine, sve do 18. studenoga, otvorena izložba te građe.