Predavanje je na rasporedu 24. travnja u palači Herzer Foto: VV arhiva

Povijest bioetike na Srijedi u Muzeju: Smije li čovjek sve što može?

Varaždinske vijesti | 23.4.2019. u 22:03h | Objavljeno u Društvo

U sklopu "Srijede u Muzeju", koja je na rasporedu 24. travnja, u palači Herzer (Gradski muzej Varaždin, Franjevački trg 10) održava se predavanje pod nazivom "Povijest bioetike". Predavanje su pripremili izv. prof. dr. sc. Hrvoje Jurić i doc. dr. sc. Ivana Zagorac s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Razvoj znanosti i tehnologije omogućio je napredak ljudskog roda u mnogim područjima. Brojne promjene i nove mogućnosti potaknule su i etička pitanja s kojima se dotad nismo susreli. Pitanja života, njegove kvalitete i mogućnosti razvoja, kao i odnosa čovjeka spram svijeta, oduvijek su bile središnje teme razmatranja u etici, a dostignuća 20. stoljeća otvorila su sasvim novu perspektivu za njihova promišljanja. Znanstvenici, ali i šira javnost, sve se češće susreću s pitanjem "Smije li čovjek sve što može?" te gdje su granice primjene znanstvenih dostignuća, ali i koja je odgovornost znanstvenika. To su i neka od pitanja kojima se bavi bioetika.

U predavanju će biti riječi o ishodištima bioetike, događajima koji su potaknuli njezin razvoj, istaknut će se ključna problemska polja bioetike, ali i uloga koju je hrvatska znanstvena i stručna zajednica imala u njezinu razvoju.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Suorganizatori su Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije i Varaždinski filozofski krug.