Ponovo osnovana i pokrenuta Glazbena mladež Varaždin

Varaždinske vijesti | 10.11.2017. u 08:24h | Objavljeno u Društvo

U Varaždinu je proteklih mjeseci ponovo osnovana i pokrenuta Glazbena mladež Varaždin kao ogranak Hrvatske glazbene mladeži i dio međunarodne organizacije Jeunesses Musicales, koja djeluje u okviru i pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Udrugu su ovaj put pokrenuli glazbenici, glazbeni teoretičari i muzikolozi iz Varaždina, čiji je cilj okupiti i angažirati čim veći broj mladih – učenika osnovnih i srednjih škola te studenata – kao i svu ostalu zainteresiranu publiku te im kroz svoje djelovanje (koncerte, glazbene radionice, predavanja i tribine) omogućiti dodatna znanja i spoznaje o glazbi. Programi će se realizirati u suradnji s Glazbenom školom u Varaždinu, HNK u Varaždinu, Varaždinskim komornim orkestrom, Varaždinskim baroknim večerima te Koncertnim uredom u Varaždinu.

Projekt je zamišljen kao:

1) kontinuirani niz koncerata iz različitih vrsta glazbi – umjetničke, alternativne, jazz, etno – s odgovarajućim popratnim predavanjima ili vodstvom kroz koncerni program

2) niz glazbenih radionica prilagođenih raznim uzrastima na kojima bi se polaznici praktično upoznali s određenim vrstama glazbe

3) niz tribina i okruglih stolova posvećenih raznim problemima u glazbi i oko glazbe

4) edukativni programi direktno vezani uz potrebe nastave glazbene umjetnosti.

Posebna pažnja posvetit će se suradnji sa školama za koje će se pripremiti predstavljanje instrumenata, glazbene literature, glazbenih oblika, stilova i skladatelja uz odgovarajuće koncerte.

Sezonu će 16. studenoga otvoriti duo Simon Sobočan, klarinet i Danijel Oto, klavir s koncertom u Glazbenoj školi, nakon čega do kraja godine slijedi gusti niz događaja:

22.11. će nastupiti ansambl The Quartet u kafeu Elephant, gdje će se također 25.11. održati Imagine festival – natjecanje za mlade glazbenice i glazbenike

30.11. će se u Maloj dvorani Glazbene škole održati tribina na kojoj će Petra Zidarić Gyorek govoriti o multikulturalizmu u (suvremenoj) glazbi.

8. 12. donosi ŠećeЯ, autorski koncert i promociju nosača zvuka Tene Rak, koji će se održati u Galerijskom centru

12.12. slijedi koncert LadieSaxophone Quarteta i Zvezdane Novaković s djelima skladatelja 20. i 21. stoljeća u Glazbenoj školi

14.12. je tribina na kojoj će Ivana Maričić predstaviti knjigu Nine Dragičević "Poznate neznanke" i razgovarati s autoricom o ženama u glazbi tijekom povijesti.

20.12. događanja u prosincu zaključit će udaraljkaš Stanislav Muškinja, koji će održati predavanje i concert pod nazivom "Od baroka do rocka u Glazbenoj školi"

KONTAKTI:

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Telefon: 042 212-907

 

Osobe za kontakt:

 

Nataša Maričić, predsjednica udruge

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.,

mob: 097 673 62 37

 

Dragica Vitez, tajnica udruge,

e- mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

mob: 099 216 2813

 

Tena Rak, organizacija Imagine Croatia 2017. festivala u Varaždinu

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

mob: 098 906 9401