Glazbene svečanosti hrvatske mladeži 2018 Foto: VV arhiva / ilustracija

Počinju 62. glazbene svečanosti hrvatske mladeži, ove godine u Varaždinu 42 pjevačka zbora

Varaždinske vijesti | 7.5.2019. u 09:06h | Objavljeno u Društvo

Na prigodnoj konferenciji za medije predstavljen je program 62. Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži koje će održavaju 7. i 8. svibnja. Svečano otvorenje predviđeno je u utorak, 7. svibnja, u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu s početkom u 10:30 sati.

Ovo dvodnevno natjecanje su najavili zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, ujedno i predsjednik Državnog povjerenstva te pročelnik natjecanja prof. Stjepan Levanić. Zamjenik župana je pohvalio organizatore ovog natjecanja te istaknuo važnost glazbenog stvaralaštva djece i mladih.

060519_glazbene_svecanosti_2.JPG

- Glazbene svečanosti u Varaždinu po svom su značaju zaista državno natjecanje. Ova tradicionalna manifestacija je postala jedan od simbola Varaždina i Varaždinske županije koja je oduvijek bila rasadnik vrhunskih glazbenika i glazbenih pedagoga. Ovim natjecanjem podiže se glazbena kultura mladih, potiče se aktivno bavljenje glazbom te se potiče glazbeno stvaralaštvo naših skladatelja. Pohvaljujem i domaćina, našu Glazbenu školu koja slavi 190 godina postojanja te koja je iznjedrila mnoge glazbene velikane - rekao je Paljak i dodao kako su se na državno natjecanje plasirale Katolička osnovna škola Svete Uršule Varaždin, Osnovna škola Šemovec, Osnovna škola Novi Marof i škola Visoko u A kategoriji, dok su u B kategoriji Osnovna škola Petrijanec i Srednja škola Ivanec.

- Želim im puno sreće i uspjeha, a svim natjecateljima koji dolaze iz ostalih dijelova Hrvatske ugodan boravak u našoj županiji – naglasio je zamjenik župana.

Pročelnik ovogodišnjeg natjecanja prof. Stjepan Levanić je istaknuo kako će se zborovi natjecati u pet kategorija, a najviše će pjevača biti u kategoriji najmlađih.

- U glazbenom stvaralaštvu uvijek postoji entuzijazam i ljubav prema pjesmi. Čini mi se da svake godine djeca, dirigenti i voditelji zborova rade sa sve većim srcem i većim žarom. To je velika stvar. Ove godine imamo ukupno 42 pjevačka zbora te ukupno 1530 natjecatelja - rekao je Levanić te pozvao sve ljubitelje glazbenih manifestacija da dođu u kazalište i pogledaju kako to rade mlade glazbene snage.

Sama manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva kulture RH, Varaždinske županije i Grada Varaždina.

Glazbene svečanosti hrvatske mladeži najdugovječnije su školsko natjecanje u Republici Hrvatskoj, a odvijaju se s ciljem promocije glazbenog stvaralaštva djece i mladih, poticanja stvaralaštva hrvatskih skladatelja i podizanja glazbene kulture mladih. Do sada su iznjedrile puno umjetnika i glazbenika svjetskoga glasa.