Pjesma o srušenoj crkvi sv. Nikole osvojila žiri recitala “Senje i meteori“ 2016.

vv | 14.12.2016. u 08:41h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U dvorani Glazbene škole u Varaždinu, u subotu 10. prosinca, održan je 24. recital suvremenog pjesništva “Senje i meteori“.

Na natječaj koji raspisuje Varaždinsko književno društvo javilo se 79 autora s ukupno 206 pjesama (132 na hrvatskom standardnom književnom jeziku i 74 na kajkavskom). Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Nada Rukav Bogojević, Đurđica Garvanović Porobija i Darko Foder odabralo je 50 pjesama za zbornik (24 na kajkavskom i 26 na standardu) i odlučilo dodijeliti nagrade za tri kategorije.

Nagradu za najbolju pjesmu o Varaždinu dobio je Tugomir Orak iz Varaždina za pjesmu “Moj Varaždin“, nagradu za najbolju pjesmu na kajkavskom jeziku Vladmir Šuk iz Oroslavja za pjesmu “Kurtasti špancir po Varasdin gradu“, a nagradu za najbolju pjesmu na standardnom jeziku Ljiljana Lukačević iz Ivanca za pjesmu “Povratak na krsni zdenac“ (crkve sv. Nikole u Hrvatskoj Kostajnici srušene 1991.).

Primivši nagradu, autorica, koja je drugi put laureat na ovom recitalu, naglasila je kako se raduje što su ovogodišnjim izborom otvorena vrata i specifičnoj duhovnoj poeziji, ovim riječima: “Radujem se, ne zato što sam autor pjesme, čak ni zbog pjesme same, nego zbog Onoga čije ime u pjesmi eksplicitno ističem, Ime nad svakim imenom, Krista Spasitelja, Uskrslog Krista, Jaganjca Božjeg u grbu moga rodnoga grada, čijem rođendanu, Božiću, idemo ususret“ te zahvališi se članovima žirija na nagradi za pjesmu istaknula: “Nadasve zahvaljujem Gospodinu jer, izrazit ću se riječima psalmiste, Gospodin je moja snaga i pjesma!“

Recital je otvorila predsjednica Varaždinskoga književnog društva Zlata Bogović, a na njemu je izvedena 21 pjesma, u interpretaciji dramskih umjetnika varaždinskog HNK-a Ljiljane Bogojević i Zdenka Brleka, a u bogatom glazbenom programu nastupili su talentirani učenici Glazbene škole.