Otvorenje izložbe "Židovi i Zagreb" u četvrtak u varaždinskoj Sinagogi Foto: VV arhiva

Otvorenje izložbe "Židovi i Zagreb" u četvrtak u varaždinskoj Sinagogi

Varaždinske vijesti | 10.4.2019. u 12:11h | Objavljeno u Društvo

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, u Varaždinu će u četvrtak 11. travnja u 19 sati biti otvorena izložba "Židovi i Zagreb".

Prva je to od niza izložbi koje će biti organizirane u gradovima diljem Hrvatske u kojima više ne postoji židovska zajednica. Izložba će biti postavljena u varaždinskoj Sinagogi kako bi se podsjetilo na bogatu povijest varaždinske židovske kulture, ali i najavio skori početak nastavka obnove varaždinske Sinagoge za što su i Grad Varaždin i Ministarstvo kulture osigurali sredstva u 2019. godini.

Izložbu organizira Židovska općina Zagreb, Predstavnik židovske nacionalne manjine grada Zagreba uz podršku Grada Varaždina i Ministarstva kulture.

Izložba Židovi i Zagreb predstavlja povijest Židova u Zagrebu od osnutka Izraelitske bogoštovne općine 1806. i razdoblja modernizacije do 1941. godine, kad počinje vrijeme patnje i stradanja, doba Holokausta. Na 56 panoa, u 26 tematskih cjelina s 415 slikovnih priloga prikazan je udio Židova na svim područjima: u privredi i industriji, trgovini i bankarstvu, znanosti i medicini, sportu, izdavaštvu i publicistici, kulturi i filozofiji, arhitekturi i umjetnosti.

Ukratko, izložba upućuje na ulogu Židova u nastanku modernog Zagreba kao i modernog društva. No predstavlja i sadašnjost – život Židovske općine Zagreb, njezine tradicionalne, ali i javne aktivnosti, uglavnom na području kulture i umjetnosti, napokon malu galeriju ličnosti koje su svojim radom zadužile Zagreb i ubilježile se u povijest zagrebačkih Židova. Za izložbu su korištene uglavnom povijesne fotografije, ostaci ostataka velike rasute i nesistematizirane dokumentacije koja je s vremenom, od svojeg nastanka do danas, pomalo nestajala. No i to što je prikazano, predstavlja izbor kojim se naglašava ono što je važno i najvažnije. Tekstovi su na hrvatskom i engleskom jeziku.

Izložba se održava u dijelom obnovljenoj sinagogi u Varaždinu kojoj je predstoji rekonstrukcija i uređenje interijera u funkciji javnih, poglavito kulturnih priredbi. Prostorna koncepcija i likovni postav povjereni su arhitektici prof. Heleni Paver Njirić, projektantici uređenja interijera.

Izložba traje do 25. travnja.

Označeno u