Održan 25. recital suvremenoga pjesništva “Senje i meteori”

Goran Gatalica | 18.12.2017. u 13:43h | Objavljeno u Društvo

U velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu održan je 16. prosinca jubilarni 25. recital suvremenoga pjesništva “Senje i meteori”, koji organizira Varaždinsko književno društvo u suorganizaciji s Glazbenom školom.

Prvobitni naziv recitala bio je Varaždin u srcu nosim, a u međuvremenu je osuvremenjen te iz godine u godinu privlači sve više sudionika, a prevladao je i lokalne okvire jer se na nj javljaju pjesnici iz gotovo cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja. U suorganizaciji s Glazbenom školom festival je održan u čast Dana grada Varaždina koji se slavi na dan njegovoga zaštitnika svetog Nikole.

Na ovogodišnji natječaj odazvalo se 92 autora iz zemlje i inozemstva. Na kajkavskom dijalektu pristigla su 94 rada od 50 autora, a na hrvatskom standard 151 rad od 79 autora.

Dodijeljena su plakete u tri kategorije, i to za najuspjeliju kajkavsku pjesmu, najuspjeliju pjesmu na hrvatskome književnom standardu te najuspjeliju pjesmu na varaždinske motive.

Nagrada za najbolju pjesmu nadahnutu povijesnim naslijeđem i/ili sadašnjošću grada Varaždina pripala je Goranu Gatalici iz Zagreba za pjesmu ”Varaždinska dvorišča ftapaju se v plemenite verzuše”. Nagradu za najbolju pjesmu na kajkavskom narječju osvojio jeIvan Picer iz Sigeteca za pjesmu “Ona i on”. Nagrada za najbolju pjesmu na hrvatskom standardnom jeziku dodjeljena je Ivanu Gaćini iz Zadra za pjesmu “Prelijepi dane”.

Ocjenjivački sud djelovao je u sastavu Tugomir Orak (predsjednik) te članovi Slađana Benkus i Ivo Posavec.