Obrazovanjem mladih glazbenika sačuvati lepoglavsku glazbenu tradiciju Foto: Grad Lepoglava

Obrazovanjem mladih glazbenika sačuvati lepoglavsku glazbenu tradiciju

Varaždinske vijesti | 15.3.2018. u 08:10h | Objavljeno u Društvo

Gradu Lepoglavi i Glazbenoj školi Varaždin u interesu je da Područni odjel osnovne glazbene škole, kojeg je varaždinska Glazbena škola 1993. godine otvorila u Lepoglavi, i dalje radi. To su na sastanku održanom u Lepoglavi, na kojem se razgovaralo o budućnosti navedenog Područnog odjela glazbene škole, potvrdili lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić i ravnatelj Glazbene škole Varaždin Davor Matačić.

Sastanak je održan na gradonačelnikovu inicijativu, a nazočili su mu i glazbeni pedagozi iz Lepoglave, ujedno i članovi lepoglavske Limene glazbe, Franjo Ježek, Željko Huten i Želimir Dubovečak te voditelj smjene varaždinske Glazbene škole Nikola Novak. Kako je istaknuto, želja je svih sudionika sastanka da Područni odjel glazbene škole u Lepoglavi pohađa što više polaznika i da pri tom zastupljenost puhačkih instrumenta, s obzirom na lepoglavsku glazbenu tradiciju vezanu za Limenu glazbu, bude znatno veća nego je to slučaj sada.

Upravo je manja zainteresiranost djece za upis u glazbenu školu istaknut kao jedan od glavnih problema te je na sastanku dogovoreno intenziviranje aktivnosti kojima bi se djeca potaknula na upis. Između ostalog, nastavit će se započeta praksa varaždinske Glazbene škole održavanja glazbenih prezentacija polaznika Glazbene škole u osnovnim školama na području grada, ali i okolnih područja koja gravitiraju Lepoglavi. U tom će Glazbena škola imati podršku Grada Lepoglave i lepoglavske Limene glazbe.

- Želimo potaknuti što više djece s gradskog područja, ali i okolnih mjesta, na upis u glazbenu školu u Lepoglavi. Grad Lepoglava će, kao što je i do sada činio, podržati rad Glazbene škole. Upravo je ta podrška dala djeci s gradskog područja, koja se danas ozbiljno bave glazbom, priliku da se glazbeno obrazuju. Naravno, želja nam je i na ovaj način sačuvati bogatu glazbenu tradiciju našeg grada – istaknuo je Škvarić.

Također, na sastanku je odbačena mogućnost da se Područni odjel u Lepoglavi izdvoji iz Glazbene škole Varaždin i nastavi raditi pod okriljem OŠ Ante Starčevića u Lepoglavi.