Ne propustite "Noć knjige" u Varaždinskom književnom salonu Korzo Foto: Foto: Varaždinski književni salon

Ne propustite "Noć knjige" u Varaždinskom književnom salonu Korzo

VV | 21.4.2019. u 09:00h | Objavljeno u Društvo

Nakon Uskrsa, u utorak 23. travnja u 19 sati Varaždinski književni salon Korzo organizira "Noć knjige".

- Pod nazivom "Dionizijska književna svečanost – noć radosti književnog stvaranja" nudi se autorska sinteza koju svi tako nestrpljivo iščekujemo: na jednom mjestu po prvi puta najznačajniji varaždinski (sjeverozapadni!) autori. Panorama dokazanih estetskih osobnosti, bogatstvo njihovih različitih literarnih aspekata – daje posebni pečat ovom "noćnom" književnom susretu. Atmosferom slavlja i radosti književnog stvaranja, svaki autor će dinamičnom selekcijom najimpresionantnijih dijelova vlastitog opusa sažeti i sistematski prikazati zašto danas s pravom valoriziramo književnost najvitalnijom umjetničkom granom u Varaždinu. Štoviše, naglašena nota neposrednosti, suvisla ležernost koja ne docira nego nastoji pridobiti za sebe auditorij, jednostavnost i zavodljivost u izlaganju pjesama i proznih pasusa – glavni je tok obraćanja koji su za "Noć knjige" odabrali autori, stoga nas čekaju umjetnički trenuci ne samo dostupni svima, već i korisni svakome bez razlike - navodi se u pozivu na ovu manifestaciju.

U programu sudjeluju Željko Funda, Miroslav Klemm, Petrana Sabolek, Barica Pahić Grobenski, Dragutin Pakšec, Tomislav Ribić, Marko Presečki, Predrag Daraboš i Robertino Bartolec.

"Noć knjige" je manifestacija pokrenuta 2012. godine kako bi se barem na jedan dan govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga. Cilj projekta je kroz jedinstvenu manifestaciju potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega te dati poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu. Povod za to pružaju nam Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travanj, inače dan rođenja Williama Shakespearea 1564., odnosno dan smrti Cervantesa 1616.) i Dan hrvatske knjige (22. travnja).