Nakon Splita i Zadra Lupino ponovno u New Yorku

| 14.9.2016. u 18:37h | Objavljeno u Društvo

U New Yorku, gdje je svojedobno postao čuven po svojim fotografskim uradcima, osobito noćnog klupskog života, Lupino će iduće godine imati novu samostalnu izložbu svojih skulptura. Nakon predstavljanja svojih radova prije tri godine, nova izložba najpoznatijeg varaždinskog aktivnog umjetnika bit će otvorena 24. ožujka 2017., i to u prostoru čiji je vlasnik prestižni dizajner Domenico Vacca.    

Uz ulaz u njegovu trgovinu i galeriju, koji se nalaze na raskrižju Pete avenije i 55th Street, odnosno nedaleko od Bergdorf Goodmana i hotela Plaz te nasuprot Trump Towera, već se nalazi Lupinova brončana skulptura FireWoman, dok je u VIP salonu stoji skulptura Lovac/Hunter. Sada su još dodane dvije skulpture – Venus (Venera) i Dancer (Plesač).

- Samouk i veoma inspirativan, Lupino je slavljen zbog lupinizma, izraženog kroz čvrste materijale i multimediju. Njegov rad otkriva nepokolebljiv nagon za reinterpretacijom ikonografskih motiva preuzetih iz popularne povijesne i suvremene kulture i narodne tradicije. U njemu se dotiče religije, literarnih tema, popularnih kulturoloških rituala i obreda među kojima su Roc'n'Roll i Pop Art, kao i ekstremna nacionalna i individualna ponašanja... Tajna nije promatrati Lupinovu umjetnost s intelektualnog, uvriježenog, konvencionalnog ili rafiniranog gledišta. Njegov rad zahtijeva spontano suosjećanje, bez obzira na tehniku ili medij koji koristi. Nesmetano ponavljanje i često razarajuća energija ljubavi i smrti odražavaju a apokaliptične slutnje, osjećaj nadolazeće katastrofe ali u isto vrijeme osjećaj iskupljenja i nade. To je slavlje ljepote i ujedno vapaj za pomoć, potraga za iskupljenje u ovom bezdušnom, često mračnom svijetu, napisao je Andrew Hemingway u katalogu gdje opisuje početke Lupina, a posebno se osvrće na recentne radove.

Zbog dobrih reakcija posjetitelja i kritičara, Lupino je dogovorio samostalnu izložbu tijekom rujanskog boravka u New Yorku gdje mu je, uz talijanskog dizajnera i galerista, domaćin bio poduzetnik i kolekcionar umjetnina Damir Jandriček koji radi promocije i koordinira. Zahvaljujući tome, tijekom boravka u New Yorku Lupino je dao intervju za ekipu intheArtword.com.

- FireWoman, koja je postavljena prilikom otvorenja ekskluzivnog kluba Vacce,  gotovo je zaštitni znak njegova salona. Mnogi je hoće, ali ne želim je sada prodati, veli nam Lupino dodajući da se ponude za skulpturu kreću oko 200 tisuća dolara, ali od znalaca čuje da bi mogla skočiti i do pola milijuna, ukoliko dobro prođu njegove međunarodne izložbe.

A nekoliko uspjelih izložbi Lupino je tijekom ljeta imao na jadranskoj obali, posebice Splitu i Zadru, gdje još traju. Tako se u Gradskoj loži zadarskog Narodnog muzeja može do 2. listopada pogledati izložba "Lupinizam by Stephan Lupino" koja obuhvaća četrdesetak njegovih radova, uglavnom fotografija, a izloženo je i nekoliko skulptura i umjetničkog namještaja, „prijestolja“, dok prostorom dominira fotografski portret - Franje Tuđmana.

- U posljednjoj sobi ogleda se u unikatnim ogledalima i stolicama visoka estetika svjetskog glamura, s jakom reminiscencijom na Gesamtkunstwerk koji je upravo u američkom art decou doživio vrhunac. Nomen est omen. (Ime je znak). Iza brenda Lupino stoji Stephan Lupino, tjelohranitelj, model, fotograf, humanitarac, dizajner, kipar i slikar, multimedijalan umjetnik koji izgara u ekstazama zaokupljen ljepotom oblika i snagom njegova govora, s duhovnom povlasticom odabranih, piše Branka Hlevnjak u katalogu zadarske izložbe.

Svoja, često kontroverzna djela, Lupino je prije Zadra izložio i u Splitu, i to na dva mjesta. Najprije je to bilo u tamošnjem fotografskom klubu Split. Tu je njegova djela u deset dana razgledalo tri tisuće posjetitelja, a zatim su ih mogli vidjeti i u staroj gradskoj vijećnici. Tu su se njegove fotografije te po dvije slije i skulpture našle na izložbi nazvanoj „Eros-Fight-Freedom / Ljubav borba sloboda“, i to uz crteže Picassa i Goye!

- Nekada sam pogrešno mislio da je Lupino samo fotograf golotinje i da želi podići ekstremni dio tjelesnog na neku višu razinu. On zasigurno ovom izložbom želi prijeći na izvantjelesno, želi dodirnuti tamu svom snagom, a onda izroniti eksplodirajući u beskrajno svjetlo. Shvatiti izložbu Lupinizam je otvoriti sva osjetila na 100% i prihvatiti sve emocije i osjećaje koji nailaze, mogu samo reći da je ovo jedna nova razina fotografije kakvu još nikad nisam vidio. Lupinizam je sve što se može izraziti oblikom i mislima prenijeti na gledatelja. Katalog izložbe je na engleskom jer lupinizam je drugačiji, nije za svakoga, lupinizam je za one koje žele i hoće više, za one koji razmišljaju i ništa im nije prepreka, napisao je povodom splitske izložbe Veljko Martinović proričući da će lupinizam sigurno postati - besmrtan!

Označeno u